A nyomtatott könyv jövője – könyvművészeti kiállítás a Műcsarnokban

febr 22 • Kult & Art • Impress Magazin

Hat képzőművész vizsgálja a visszaszorulóban lévő nyomtatott könyv jövőjét a Műcsarnok Illuminációk – A Gutenberg-galaxis stopposainak című kiállításán.

Mintha hat kis kiállítás kapott volna helyet egyetlen térben, ezeket azonban összefűzi a közös koncepció. Az M0 hatalmas termébe Nagy Barbara Fagy című installációján keresztül léphet be a látogató: a művész itt könyvespolcokra kötetek helyett fahasábokat helyezett, közöttük pedig digitális fotókon tűnnek fel a fagy képi metaforái.

Sajátos könyvmetszetek

Pataki Tibor valódi kötetek felhasználásával készítette sajátos „könyvmetszeteit”, melyekben könyvek rendhagyó módon kivágott részletei lépnek kapcsolatba egymással, néha síkba rendezett képeken, máskor változatos plasztikai hatásokat létrehozva.

Vizuális metaforák   

Barabás Márton beszámolója szerint eleinte kidobott zongorák művészi célú feldolgozásával foglalkozott, innen jutott el a használaton kívüli könyvekig. Vizuális metaforáiban egy-egy fogalmat kíván megjeleníteni könyvek, kottakönyvek által, installációiban azonban feltűnnek zongorabillentyűk, hegedűelőlapok és egyéb hangszeralkatrészek is.

Egy papírszobrász alkotásai    

A papírszobrászként is aktív László Bandy kihajtogatható könyvdobozain bibliai idézetek tűnnek fel héber, magyar, német és angol nyelven, a vizuális megfogalmazásnak köszönhetően jóval tovább lekötve a nézőt, mintha az sík lapról olvasná a szövegeket.

Digitális fontkészlet

Szőnyei György képzőművész-betűtervező Gutenberg első nyomtatványának betűiből kiindulva tervezte meg Mainz és Mainz Contour elnevezésű, digitális fontkészleteit, amelyek azonban a mai kor igényeinek kívánnak megfelelni, olyan modern karaktereket is felvonultatva, mint a dollár vagy az email-címekben használatos kukac jele.

A könyv mint műtárgy

Czakó Zsolt kiállításrésze a fekete és fehér színek határhelyzetére épül. Az alkotó meglátása szerint a hagyományos könyv a fennmaradásért küzd, eltűnni azonban nem fog, legfeljebb műtárgy jellege fog erősödni; a könyv és az olvasás sorsát vizsgálják az installációkban elhelyezett vizuális és szöveges idézetek is.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »