A legújabb hungarikumok

szept 28 • LifeStyle • Impress Magazin

Négy új magyar termék, köztük a Béres-csepp és a tokaji aszú is bekerült a Hungarikumok hivatalos gyűjteményébe.

A beérkezett pályázatok és javaslatok közül a Hungarikum Bizottság a Béres-cseppet, a tokaji aszút, a csabai kolbászt, és a hízott libából előállított termékeket minősítette hungarikumnak, így az új belépőkkel együtt a gyűjtemény már húsz tagot számlál.

Pálinka, herendi porcelán, matyó népművészet

A Hungarikumok Gyűjteményébe eddig az agrár- és élelmiszergazdaság területéről a pálinka és a törkölypálinka, a kulturális örökségek közül a matyó népművészet, a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete került.

Hungarikumnak számít továbbá Budapest (a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út), a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, a herendi porcelán, Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, illetve a solymászat.

Természeti környezet kategóriából az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, míg a turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt gazdagítja a hungarikum gyűjteményt.

MTI / Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »