A hosszú élet titkát keresik a százévesek falujában

júl 4 • LifeStyle • Impress Magazin

Az idős lakosairól híres aprócska kínai település már az egész világ érdeklődését felkeltette. Turisták százezrei utaznak ide a hosszú élet titkát keresve…

A világhírű kis falu, Bama 250 ezer lakosa közül a 2012-es statisztikák szerint 73 fő volt százéves vagy annál is idősebb, a legalább 90 évesek száma a 250-et is meghaladta. A százon fölüli lakosság aránya a Vietnammal határos dél-kínai Kuanghszi tartományban lévő faluban a nemzetközi átlag csaknem másfélszerese, ezért a település nemcsak Kína-szerte híres, de a külföld érdeklődését is felkeltette.

Az egészséges életmódot kutatják

A faluba az ország minden részéről turisták százezrei érkeznek évente, tavaly a számuk már a másfélmilliót is meghaladta. A város egyik turisztikai hivatalnoka szerint mind többen érkeznek azzal a céllal, hogy az egészséges életmódot másolják, az idősekről példát vegyenek, és a hosszú élet titkáról faggassák az ott élő öregeket, nem egy esetben pedig áldásukat kérik, hogy ők is hasonlóan sokáig élhessenek.

Sokan hosszabb időre maradnak, hogy „feltöltekezzenek”, de manapság már egészségtrénerek által vezetett utakat is szerveznek a Pamába.

Néhány kutató szerint a hely különleges geomágneses sugárzása lehet az ok, mások egyfajta genetikai örökségről beszélnek az itt lakó öregek azonban csak annyit mondanak: Az embernek legyen jó szíve, éljen szerényen, legyen türelmes és optimista, dolgozzon minden nap és sétáljon sokat.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »