A folyami teknősmama hat hangot használ, amikor kicsinyeivel „beszél”

aug 23 • LifeStyle • Impress Magazin

Brazil kutatók éveken át készítettek hangfelvételeket, miközben a hüllőket tanulmányozták.

A felvételekből kiderült, hogy a folyami teknősök, a fészekrakás és a fiókák gondozásának időszakában vokálisan cserélnek információt. Ez az első alkalom, hogy a folyami teknősöknél a szülői gondoskodás jeleit fedezték fel, ez arra utal, hogy az állatfaj az eddig véltnél összetettebb társas életet élhet.

Mindegyik hang egy-egy viselkedést jelent

A Nemzeti Amazóniai Kutatóintézet munkatársai 2009 és 2011 között mikrofonokkal és víz alatti hidrofonokkal készítettek több mint 250 felvételt, ezután elemezték és hat kategóriába sorolták őket. Mindegyik hangot egy-egy viselkedéssel párosították.

Attól függően, hogy milyen viselkedés idején rögzítették, eltéréseket találtak az egyes hangok között. Más hangot adtak ki, amikor a felnőtt állatok a folyón átvonultak, mást, amikor összegyűltek a fészekrakó partokkal szemben. Akkor is jellegzetes hangon „szólaltak meg”, amikor a parton vártak kicsinyeik érkezésére.

A kutatók szerint a nőstények azért képzik ezeket a hangokat, hogy a kis teknősöknek irányt mutassanak, amikor a vízben haladnak. „A teknősmamák a parton várják a gyerekeiket, és ha nem hívnák őket hangosan, nem találnának vissza. Mivel sok teknős faj több évtizedet él, a tudósok feltételezik, hogy a fiatal állatok az idősebbektől tanulják a hangos „beszédet”.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »