Új „zöld” híd épül Londonban – a Garden Bridge

aug 22 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Temze fölött ívelő gyalogos „Kert-híd” látványtervei már elkészültek. Az új, zöld híd átadása 2017-re várható.

London Európa egyik legzöldebb városa. Gazdag és változatos kertészeti örökségéhez szeretne hozzájárulni az új híd is, a Garden Bridge.

Park a víz felett

London déli partján az elmúlt évtizedekben kialakult egy élénk művészi negyed, mely sok látogatót vonz. Míg a Temze déli partján megannyi művészeti galéria, színház, koncertterem, étterem és szórakozó hely épült, az északi part kevésbé frekventált hellyé változott. A Garden Bridge szeretné a két part közötti kapcsolatot is erősíteni, és új útvonalakat biztosítani a Soho és a Covent Garden felé.

22szerk

Fotó: heatherwick.com

A folyó felett átívelő Kerthídon nem csak átkelni lesz kellemes élmény, hanem önmagában ott tartózkodni is, hiszen a hídról páratlan kilátás nyílik a folyóra és a városra. A Kerthíd egyfajta új közterület is kíván lenni, ahol szívesen töltik az idejüket a fiatalok.

Közösségi kertek, őshonos fák

A Garden Bridge növelni szeretné London sokszínű kertészeti örökségét, parkokkal, terekkel, veteményesekkel, közösségi kertekkel és számos őshonos növényfajjal. A hídon kacskaringós ösvények, zegzugos kertek és parkok vezetnek át az egyik partról a másikra.

11szerk

Fotó: heatherwick.com

London új látványossága

A déli partot és az északi oldalon lévő Temple metróállomást összekötő új, zöld híd egyúttal London új látványossága is lesz. A Heatherwick Studio jelenleg szorosan együtt dolgozik a Transport for London céggel és a világhírű Mérnöki Tanácsadó Arup is részt vesz a fejlesztésben.

44szerk

Fotó: heatherwick.com

A Garden Bridge látványtervei a tavalyi év elején meghirdetett Following Transport for London’s (TfL) pályázati felhívásra készültek el. A pályázat célja a Temze két partja közötti gyalogos közlekedés javítása volt. A nyertes pályázat Heatherwick Stúdió által tervezett parkos átkelő, a Garden Bridge lett. A híd építése a tervek szerint jövőre indul és várhatóan 2017-re lesz kész.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »