A CO2-óriáskerék megtisztítja a levegőt

febr 10 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A 125 méter magas Co2-óriáskereket egy gigantikus szélturbina hajtja, mely mozgás közben aktivizálja a légszűrőket, melyek megtisztítják a szennyezett levegőt.

A környezetbarát CO2 légtisztító-óriáskerék tervét egy amerikai fejlesztő csapat adta be a 2014-es nemzetközi Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázatra. A terv még csak egy koncepció, de hasonlóan a többi 300 pályázathoz, készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

Panoráma és tiszta levegő

A pályázat célja egy olyan megújuló erőmű létrehozása volt, mely ötvözi a városi életmódot és a tiszta energiatermelést. Így született meg az energiatermelő és légtisztító óriáskerék ötlete, mely nem csak energiát termel a 49 kisebb szélturbina segítségével, hanem egyúttal a levegőt is megtisztítja a széndioxidtól.

11

Szélturbinák vízben és szárazföldön

A megújuló energiát termelő konstrukció pedig egyáltalán nem zavarja meg a környezetet, sőt! A kerékre szerelt kis kabinok hagyományos városnéző funkciót is ellátnak, melyekből panorámás kilátás nyílik a környékre. A kis városnéző kapszulákba 10 fő kényelmesen elfér.

22

Az óriáskerék körül 49 kisebb szélturbina termeli az áramot, melyek egy része a tengerben, egy része pedig a szárazföldön kerül kihelyezésre. A többrétegű óriáskeréken pedig speciális levegőszűrő filterek biztosítják a környék tiszta levegőjét.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »