Egy gyönyörű barlang – mely nem látogatható többé

jan 20 • Földgömb • Impress Magazin

A franciaországi Lascaux-barlang több mint 17 ezer éves barlangrajzokat rejt, melyeket azonban biztonsági okokból már nem láthatnak a turisták többé.

Az egyik legszebb festett barlang 1979-ben került fel az UNESCO Világörökségi Listára, a tudományos világ azóta is elkeseredett harcot folytat az alkotások fennmaradásáért.

Az „Őskori Szixtuszi Kápolna”

A dél-Franciaországi barlang az egyik legjelentősebb őskori lelet. Akár az „Őskori Szixtuszi Kápolna” nevet is viselhetné, hiszen falainak és a mennyezetének minden szabad felülete a zsúfoltságig tele van színes barlangrajzokkal és festményekkel. A festmények és karcolatok nagy része a magdaléni korszakból való, azaz 15-17 ezer éves.

12

Szakrális barlang – áldozati jelképek

A kutatók szerint a barlang szakrális funkciókat látott el, mely valószínűleg veszélyes állatok áldozati helye lehetett. A falakon ábrázolt állatok (bölények, bikák, medvék) nem a táplálkozási szükségleteket látták el. Az alkotások keletkezésekor a környéken nagyszámú rénszarvas populáció élt, ennek ellenére, mindössze egyetlen rénszarvas kép található a barlangban.

Az áldozati jelképek eshetőségét megerősíti az a tény is, hogy a festmények kizárólag állatokat ábrázolnak, se növények, se tájak nem láthatók a falakon. A rajzok mellett pedig nagy számban láthatók különféle vonások is, melyek felfoghatók az őskori írás egyik példájaként.

55

A barlangi rajzok veszélybe kerültek

A barlangot 1940-ben fedezték fel, melynek köszönhetően turisták és érdeklődők ezrei árasztották el az őskori tárlatot. A látogatók által kilélegzett szén-dioxid és a mesterséges világítás hatására azonban elkezdtek megrongálódni a falfestmények.

Algák és penészfoltok jelentek meg a falakon. Az 1963-ban beüzemelt ózonszűrő berendezés sem tudta megoldani a problémát, ezért André Malraux, francia kulturális miniszter megtiltotta a turisták számára a barlang látogatását.

13

Válságstáb a barlang megmentésére

2002-ben a francia kulturális miniszter válságstábot hozott létre a barlang megmentésére, de továbbra is kéthetente egy kétfős, speciális csoport járja be a barlangot, hogy kézzel eltávolítsa azokat a gombákat, amelyek minden intézkedés ellenére a barlang falán megjelennek.

111

Nem sokkal a barlang bezárását követően a teljes barlangrendszert lefényképezték, hogy a barlangot reprodukálni tudják, egyfajta másolatot készítsenek az utókor számára.

Az 1983-ra elkészült projekt során az eredeti barlangtól mintegy 200 méterre felépített épületben alakították ki a Lascaux II elnevezésű reprodukciót, megőrizve az eredeti barlang formáját és festményeinek elrendezését is.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »