A 10 legjobb sok utazással járó munka: a Jooble tippjei

jan 13 • LifeStyle • Impress Magazin

10 izgalmas foglalkozás sok utazással. Ha világjáró típus vagy, a Jooble segít, melyek a legjobb, legkeresettebb, sokszor igen jól fizetett munkakörök.

Sokan vannak, akik olyan munkára vágynak, ami sok utazással jár. Van, aki egyszerűen szeret mozgásban lenni, mások a világot szeretnék felfedezni, és vannak, akik terepen dolgoznak, mert másképp nem is lehetne. Melyek a legnépszerűbb utazó munkák, mennyit lehet velük keresni, és van-e rájuk kereslet?

Ezeket a kérdéseket a Jooble álláskereső portál segít megválaszolni.

1 – Sofőr

Messze a legkeresettebb munkakör. Sofőrökre szinte minden vármegyében nagy a kereslet, de városok szerint is érdemes körülnéznie annak, aki sofőri munkát keres, például az állás Somogy megye. A legtöbb esetben elegendő egy B-kategóriás jogosítvány, de néha más feltételekhez is kötik az állás betöltését. Aki szeret vezetni, és belföldi, illetve külföldi utakra is szívesen megy, szinte biztosan találhat munkát.

2 – Kamionsofőr

Az áruszállítás speciálisabb esete a kamionsofőri állás. Ide már komolyabb tudás kell: D-kategóriás jogosítvány és az áruszállításra vonatkozó jogszabályok ismerete is elengedhetetlen. Ennek megfelelően a fizetés is magasabb: a fizetesek.hu oldal szerint a kamionsofőrök bruttó havi átlagkeresete Magyarországon 289 000–802 000 Ft között mozog.

3 – Területi képviselő, üzletkötő

Ez meglehetősen tág fogalom, ami az utazó ügynöktől a termékmenedzseri posztig sok mindent magában foglalhat. A munkaköröknek az utazás csak egy része, de a sok helyszín miatt vonzó lehet azoknak, akik szeretik a változatosságot, emberekkel tárgyalni, és élvezik a helyismeretet. Vannak munkahelyek, amelyek nagy mozgásteret adnak a területi képviselőjüknek, mások szigorúan szabályozott céges folyamatokat írnak elő.

4 – Idegenvezető

A világjárvány nagy csapást mért az idegenvezetői szakmára, sokan kénytelenek voltak teljesen felhagyni régi foglalkozásukkal. Mások ideiglenesen más területen helyezkedtek el. A szakma kezd főnixként feltámadni poraiból, és ma már ismét van kereslet a belföldi és külföldi turisták eligazítására, kísérésére. Noha sokan magánvállalkozóként űzik az idegenvezetést, sok szálloda, utazásszervező iroda, nemzeti park is igényt tart szolgáltatásaikra.

5 Régész

Szép és fontos hivatás, amelyhez egyetemi diploma szükséges, amelyet például az ELTE-BTK Régészettudományi Intézetén folyó képzéssel lehet megszerezni. A régészek a múlt titkainak feltárásával foglalkoznak, munkájuk helyszíne lehet egy múzeum, egy levéltár, egy kutatóintézet vagy akár terepmunka is. Noha a fizetések többnyire nem érnek az égig (a fizetesek.hu oldal szerint az országos havi átlagfizetés 252 000– 473 000 között van), ám más előnyökkel bőven kecsegtet. Ilyen a kiteljesedés, a világ egy szeletének megismerése fölött érzett öröm, a belföldi és külföldi utazások élménye.

6 Utazó blogger

Egészen modern életforma vagy hivatás, amely az elmúlt 20 évig nem is létezett, legalábbis nem a mai formájában. Noha a régi idők utazóinak beszámolói, a hajónaplók és az útikönyvek már több száz évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendtek, az utazó bloggerek új szintre emelték ezt a tevékenységet. Noha előfordul, hogy egy utaztatással, vendéglátással foglalkozó vállalkozás vagy ország támogatja vagy egyenesen alkalmazza az utazó bloggereket, a jellemzőbb mégis az, hogy a szép fotóknak és beszámolóknak köszönhetően a nagy követőtáborral rendelkező utazók szponzori ajánlatokat és reklámfelkéréseket kapnak.

7 Zoológus

A régészhez hasonlóan a zoológus is egy olyan szakma, amely a tudományos munkát utazással ötvözheti – amennyiben terepmunkát végez. Aki zoológiával, vagyis állattannal szeretne foglalkozni, biológia szakra kell jelentkeznie, majd az alapképzés után szakosodhat.

8 Road

Aki nemcsak utazni szeret, de van műszaki érzéke, és nem fél a fizikai munkától, az elmehet roadnak. A road az utazó társulatok, koncertturnék csapatának tagja. Fő feladata a színpad felállítása, a technikai felszereléstől a színpadi elemekig – az előadás végén pedig a lebontása. Nem árt, ha segédtechnikusi vagy technikusi végzettsége van, és be tud segíteni a hangtechnika, látványtechnika, világítástechnika műveleteibe. Ez egyébként mindig előny: ha böngészünk a Jooble állás Pécs oldalán, több olyan munkaajánlatot is találhatunk, amely nem feltétlenül helyhez kötött.

9 Pilóta és légiutas-kísérő

Bár két teljesen különböző munkáról van szó, annyi mindenképpen közös bennünk, hogy repülővel járhatják be a világot. Mindkét szakma átlagon felüli fizetéseket és juttatásokat kínál: a hazai adatok szerint a pilóták keresete elérheti a havi bruttó 1,9 millió forintot, a légiutas-kísérőké a 621 000 forintot. A Jooble azonban arra figyelmeztet, hogy mindkét munka sokkal több felelősséggel és elfoglaltsággal jár, mint ahogy a romantikus lelkű álmodozók gondolják!

10 Hajószakács, hajópincér

A nagy utasszállító hajókon rengeteg foglalkozás kínálkozik az utazni is vágyó munkavállalóknak, a hajószakácsi állástól a pincérkedésen át a krupiéig vagy szobalányig. A szakirányú képzés vagy a hasonló területen szerzett tapasztalatokon túl fontos, hogy bírjuk a tengert, az összezártságot és a hosszú hajóutakat.

A Jooble szerint ezek azok a foglalkozások, amelyben a munka és az utazás összefonódik. Ha valaki nem állást keres, hanem állást kínál ilyen munkakörökben, szintén jól jár, ha a Jooble-hoz fordul. A sok érdeklődőnek és az azonnali visszajelzéseknek hála jóformán mindig sikerrel kecsegtet egy megüresedett pozíció meghirdetése.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »