3+1 prezentációs eszköz, ami segít megragadni az emberek figyelmét

szept 24 • LifeStyle • Impress Magazin

A nyilvános beszéd nem könnyű feladat, különösen, ha egy olyan témában kell előadnunk, amit rajtunk kívül nem ismernek sokan. Ez lehet egy munkahelyi prezentáció, egy riport vagy épp kutatásunk bemutatása egy konferencián. Ha tisztában vagyunk a rendelkezésünkre álló eszközökkel, amik segítik megragadni az emberek figyelmét és számos hasznos információt tartalmaznak, amit közönségünk szabadon elér és visszanézhet az előadás után is, óriási terhet vehetünk le a saját vállunkról. Ezeket is bemutatjuk az alábbi cikkünkben.

Miért olyan nehéz emberek előtt beszélni?

Az előadókészség a legtöbb esetben tanult viselkedés és csak kevés szerencsésnek adódik meg, hogy vele szülessen. Akár egy színpadon állunk, egy előadóterem közepén vagy egy szobányi ember előtt, a lámpaláz bárkit utolérhet. De miért is olyan nehéz a nyilvános beszéd?

Hiányzik a szemkontaktus

Ha négyszemközt vagy kisebb csoportban beszélgetünk, többnyire számíthatunk közönségünk szemkontaktusára. Egy nagyobb előadóteremben nem olyan könnyű ennek a megteremtése, anélkül pedig, hogy azt éreznénk, közönségünk figyel ránk, könnyen elbizonytalanodhatunk. A bizonytalanság izguláshoz vezet, az izgulás pedig befolyásolja a koncentrációs készségünket. Segíthet, ha találunk egy-két barátságos arcot a tömegben és időről időre rájuk pillantunk, nekik magyarázunk. Ne felejtsünk el azonban vándorolni a tekintetünkkel a többiek között sem, így biztosítva róla közönségünket, hogy együttesen élvezik a figyelmünket.

Fenn kell tartani az érdeklődést

Nincs is annál zavaróbb egy előadó számára, ha közönsége mocorog, látványosan ásítozik, vagy még rosszabb esetben beszélget. Ez pedig nem is mindig a közönség hibája. Miközben amiatt izgulunk, hogy pontosan át tudjuk adni a mondanivalónkat és ne zavarodjunk bele, nem is mindig vesszük észre, hogy előadásmódunk monotonná válik, vagy mondanivalónkból nem egyértelmű, miért is olyan fontos a nézők számára. Ha például egy új eszközt igyekszünk bemutatni, ami megkönnyítheti az előadásunk résztvevőinek hétköznapjait, ne csak a funkciókról beszéljünk, arra is térjünk ki, hogy működik a mindennapi használatban.

Tudni kell kezelni a kérdéseket

Sokan idegeskednek a beérkező kérdések miatt már az előadásuk kezdete előtt. Pedig a kérdések azt mutatják, hogy közönségünk figyelt és érdeklődött a prezentációnk alatt. Ugyanakkor nem mindet könnyű azonnal megválaszolni, különösen, ha izgulunk. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy sok esetben nincs is rá szükség, hogy helyben megválaszoljuk a kérdéseket.

Ha egy konferenciasorozaton veszünk részt, esetleg van lehetőség email cím megadására és a résztvevőknek egy összefoglaló kiküldésére az előadás után, nyugodtan megtehetjük ezt később is. Illetve azt is válaszolhatjuk, hogy további információra van szükségünk ennek a kérdésnek a megválaszolásához.

3+1 prezentációs eszköz, ami segít megragadni a közönség figyelmét

1.Digitális poszterek

Egy digitális poszter óriási segítség lehet, ha konferencián adunk elő. Mindenképp érdeklődjük meg tehát a konferencia szervezőjétől, hogy lesz-e ilyen a helyszínen és ha igen, készítsünk rá anyagot. Ez többnyire egy álló elrendezésű PDF, ami tartalmazhat infografikát, képeket és egyéb média elemeket, linkeket is. A résztvevők pedig könnyedén hozzáférhetnek és tovább is olvashatnak a segítségével egy-egy témában, ami előadásunk megértését is segíti.

2.Egyszerű prezentációk

Az előadó számára is könnyebb a prezentálás, ha nem teljesen fejből kell elmondania mondanivalóját. Ha prezentációt készítünk, mindig figyeljünk arra, hogy a diákon ne legyen túlsúlyban a szöveg. És ne kizárólag innen olvassunk. Alkalmazzunk bullet pontokat a legfontosabb gondolataink felsorolásához és érdekes illusztrációkat, amik segíthetik a magyarázatunkat, vagy alátámasztják következtetéseinket.

3.A jó öreg tábla

Ha egy kis teremben adunk elő, ahol nem áll rendelkezésünkre diavetítő vagy digitális poszter, de található egy flipboard, egy fehér tábla vagy a jó öreg krétás változat, ne habozzunk használni azt! Akár a közönségünket is bevonhatjuk a folyamatba és kérdéseinkkel rávezethetjük őket előadásunk helyes következtetésére, amit aztán felírhatunk vagy felrajzolhatunk a táblára.

+1 Légzőgyakorlatok

A lámpaláz leküzdésében és a koncentrációnk visszanyerésében sokat segíthetnek a stresszoldó légzőgyakorlatok. Ezekhez nincs szükség kimondottan eszközre. A legegyszerűbb verzió szerint négy másodpercig lélegezzünk be, négy másodpercig tartsuk bent a levegőt a tüdőnkben majd négy másodperc alatt lassan fújjuk ki az egészet. Ezt pedig addig ismételjük, amíg meg nem nyugszunk. Ha nyugodtabbak vagyunk, vagy jobban meg a koncentrálás, ha egy app segít benne, már számos alkalmazás közül választhatunk, amelyek zenével, nyugtató hangokkal is segítik a relaxációt.

A nyilvános beszéd tehát a legtöbbek számára nem könnyű feladat. A megfelelő eszközök és technikák ismerete azonban sokat segíthet benne, hogy nyugodtnak és felkészültnek érezhessük magunkat, valamint, hogy megtartsuk közönségünk figyelmét akár hosszabb időn keresztül is.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »