2014 az elmúlt 100 év legmelegebb éve volt – japán kutatók szerint

jan 7 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A japán meteorológiai ügynökség (JMA) szerint 2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban a mérések kezdete, 1891 óta.

A globális hőmérsékleti rekordokat jegyző négy legfőbb szolgálat közül elsőként a japán meteorológiai ügynökség (JMA) hozta nyilvánosságra az elmúlt évre vonatkozó adatait.

A 10 legmelegebb évet 1998 óta mérték

A japán adatok szerint az eddigi tíz legmelegebb évet 1998 óta mérték. Múlt évben az átlaghőmérséklet 0,63 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél. Ez 0,06 Celsius-fokkal magasabb, mint az eddigi legmelegebb évben – 1998-ban – mért átlaghőmérséklet.

Az egyik legnagyobb különbség 2014 és 1998 között, hogy míg az utóbbit egy szupererős El Nino – a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség okozta, a 2014-es rekord hátterében pedig a Csendes-óceán egyéb területein mért rekordhőmérsékletek, az európai melegrekord, a magas szezonális hőmérsékletek és az ausztráliai hőség álltak.

A JMA egyike a világ négy legfőbb intézményének, amelyek talajmenti és műholdas-mérések révén számítják ki a globális átlaghőmérsékletet. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), valamint a nagy-britanniai Hadley Center várhatóan a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a 2014-re vonatkozó adataikat.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »