HIRDETÉS

Gyeptetős buszok közlekednek Spanyolországban

jún 12 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Zöld növények borítják a Phyto Kinetic buszok tetejét, melyek mozgó kertként járják az utakat és tisztítják a levegőt egy spanyol kisvárosban.

A levegőtisztító gyeptetős buszokat, egy spanyol tájkert építő, Marc Granen fejlesztette ki. „A zöld területek nagyon értékesek az emberek számára, a nagyvárosokban azonban egyre kevesebb lehetőség (hely) marad a parkosításra, ezért új megoldások felé kell nyitni”, mondta Granen, a Phyto Kinetic buszok tervezője.

“Mozgó kertek” a városban…

„Miért ne közlekedhetnének mozgó kertek a városokban? Egy olyan metropoliszban például, mint New York, ahol több ezer autóbusz járja az utakat, a Phyto Kinetic rendszer alkalmazásával több mint 100 ezer négyzetméteres levegőtisztító zöldterületet lehetne létrehozni.”

A gyeptetős busz kialakításánál egy könnyű, hét centiméteres vastag hidroponikus habot használnak talajként, ami sokkal könnyebb, mint a föld, így a zöldtető nem növeli meg jelentősen a tömegközlekedési eszköz terhelését. Ez a hab egy könnyen kezelhető, képlékeny anyag, ezáltal a zöldtető bármilyen formájú és méretű busz tetejére könnyen telepíthető.

A parkosított vagy füvesített buszok nemcsak kellemes látványt nyújtanak, hanem fel is frissítik a nagyvárosok levegőjét, ahogy folyamatosan járják az utakat.

11

Újrahasznosított víz öntözi

A tetőn zöldellő kert öntözését a buszok légkondicionáló rendszerének kondenzációjából fennmaradt fölösleges víz szolgáltatja, amely általában veszendőbe megy. A kondenzációs vizet felfogják és öntözésre újrahasznosítják, így nyáron nem jelent plusz költséget a kert gondozása.

Az első prototípus jelenleg Spanyolország északkeleti partján, Girona városában közlekedik és turistákat szállít. Hamarosan azonban lehet, hogy Barcelona utcáin is megjelennek a zöldtetős, környezetbarát buszok.

Marc Granen, a tervező azt szeretné, ha minden busz tetején látványos, egyedi kertek lennének kialakítva, fűszernövények, dísznövények, borostyán és fű felhasználásával.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »