Környezetbarát utazás 10 lépésben

jún 7 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy külföldi utazás során is környezettudatos lehetsz, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjára utazol. 

1. Green hotelek

Rengeteg öko hotel létezik már a világon, melyek környezetbarát módon üzemelnek. Energiatakarékos villanykörtéket, megújuló energiát használnak, természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítanak, illetve újrahasznosítható anyagokból készült termékeket részesítik előnyben.

2. Repülő helyett

Gondold át, hogy milyen közlekedési eszközzel utazol! Mivel az autó és a repülőgép bocsátja ki a legtöbb szennyezőanyagot, ezért érdemes megfontolni, más lehetőségeket. A vonat, busz, hajó, vagy akár egy Hybrid autó jóval kevesebb kárt okoz a környezetben.

3. Könnyű csomaggal utazz!

Ha nincs más megoldás csak a repülőgép, akkor legalább kis pakkal utazz, ugyanis minél nagyobb súlyt cipel a repülőgép, annál több üzemanyagot fogyaszt, ezáltal több szennyeződés kerül a levegőbe.

 

4. Nappali járatot válassz

Ha repülővel utazol, válassz nappali járatot, mert a kutatások szerint az éjszakai repülőzés jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez.

5. Töltsd le a jegyet

Sok fa életét mentheted meg azzal, ha nem kinyomtatod a repülőjegyet és a beszállókártyát, hanem letöltöd a telefonodra.

6. Bevásárláshoz vászontáska

A nyaralás sem múlhat el bevásárlás nélkül, ezért jó ötlet, ha magaddal viszel pár vászon bevásárló táskát, hogy a bevásárláskor ne kelljen nylon zacskókat használnod.

7. Környezetbarát zárható kávéscsésze

Szerezz be az utazáshoz zárható kávéscsészét és környezetbarát vízflakont, hogy ne kelljen az utcán venni eldobható papír pohárban felszolgált kávét és palackozott vizet.

8. Mindent kapcsolj ki

Mielőtt elindulsz otthonról, húzd ki az összes elektromos készüléket a konnektorból, hiszen ezek az eszközök akkor is használnak energiát, amikor ki vannak kapcsolva. Ezáltal csökkentheted fölösleges energiafogyasztást.

9. Mini sampon és társai

A hotelekben igénybe vehető mini flakonos szappan és sampon helyett használd az otthonról hozott illatszereidet. Az apró kiszerelésű termékek több hulladékot termelnek és kevésbé gazdaságos megoldások.

10. Ajánld fel a maradékot

A megmaradt ennivalót ne dobd ki, hanem keress olyan helyet, ahol felajánlhatod. Hasznosabb helyre is kerülhet az étel, mint egy szemeteskuka.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »