Víz alatti szobor kiállítás a Karib-tenger mélyén

márc 2 • Földgömb • Impress Magazin

Több mint 400 életnagyságú szobor található Mexikó partjainál, a Karib-tenger mélyén. De vajon hogy kerültek ide?

A Karib-tenger önmagában is fantasztikus élményt nyújt, csodálatos élővilága elkápráztatja az idelátogatókat. Mexikóban a Yucatán-félsziget partjainál, a színes korallok és vízinövények között egyszer csak előbukkan egy több száz életnagyságú emberi alakot formázó szobor.

Több száz életnagyságú szobor

A víz alatti látványosságot, Jason de Caires Taylor brit származású szobrász és búvárkutató álmodta meg és hozta létre. A Silent Evolution (Csendes Evolúció) kiállítás különlegessége, hogy csakis búvárruhában tekinthető meg.

11

underwatersculpture.com

Életképek a víz alatt – 7 méter mélységben

A 7 méteres mélységbe süllyesztett víz alatti emberalakok különböző, hétköznapi életképeket ábrázolnak. Az alkotó a pillanatok megélését, azok fontosságát, az élet sokoldalúságát és annak körforgását (teremtés-pusztulás) kívánja kihangsúlyozni műveivel.

22

underwatersculpture.com

A szoborpark mesterséges korallzátonyként funkcionál

A tenger mélyén lévő szoborcsoportok körül csak úgy pezseg az élet. Egyre több korall telepszik meg rajtuk, melynek köszönhetően a szoborcsoport egyúttal mesterséges korallzátonyként is funkcionál.

55

underwatersculpture.com


A környezetbarát „ökoszobrok” korallzátonnyá alakulnakát

Az alkotók ökológiai szempontokat is figyelembe vettek az alkotások elkészítése során. Minden szobor Ph semleges anyagból készült, így nem befolyásolják az érzékeny ökoszisztémát, nem zavarják meg a tenger élővilágát, sőt pár évtized múlva a szobrok fokozatosan elporladnak és maguk is korallzátonyokká változnak.

33

underwatersculpture.com

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »