Világító kerékpárút épült Lengyelországban – olyan mint egy csillagösvény

júl 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világító kerékpárút kék fényben izzik az éjszaka sötétjében, így közvilágítás nélkül is biztonságosan közlekedhetnek a kerékpárosok.

Lengyelország első világító kerékpárútja Lidzbark Warminski közelében épült, melynek speciális burkolata nappal a napfény hatására feltöltődik, majd éjjel kéken izzó fényt bocsát ki magából.

A napfény tölti fel

A világító kerékpárutat a holland Starry Night kerékpárút inspirálta, melyet a Van Gogh emlékére építettek a festő szülővárosában. A kulturális vonatkozású kerékpárút Van Gogh híres ’Starry Night’ (Csillagos éj) képét jeleníti meg a burkolaton Eindhoven városában.

A hollandok Van Gogh kerékpárútjának ötletét tovább gondolva született meg az első világító kerékpárút Lengyelországban, mely ugyanazzal a technológiával készült. A burkolat nappal összegyűjti a fényt, és mintegy 10 órán át sugározza ki magából a fényt. A lengyelországi kéken izzó kerékpárút elsődleges célja a kerékpárosok biztonságos éjszakai közlekedésének javítása.

világító kerékpárút

Nem kell közvilágítás – a kerékpárút önmagát világítja meg

A burkolat részecskéi bármilyen színben tudnak fényt kibocsátani, a tervezők azonban azért döntöttek a kék mellett, mert szerintük ez a szín illik bele legjobban a környező tájba. A technológia azonban lehetőséget ad arra is, hogy akár a Van Gogh sétányhoz hasonlóan kreatív minták vagy extrém színek legyenek rajta.

A világító kerékpárút legnagyobb előnye azonban, hogy nem kell többé közvilágítás, hiszen az út önmagát világítja meg.

világító kerékpárút

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »