Varázslatos a Geresdlaki Mézeskalácsfalu – a falu összes házát kisütötték mézeskalácsból

dec 2 • Kult & Art • Impress Magazin

Egy pici baranyai településen a lakók minden évben kisütik adventkor a falu összes házát mézeskalácsból.

A geresdlakiak már 15 éve minden évben adventkor elkészítik saját kis falujuk hű mását mézeskalácsból. Az miniatűr, aprólékosan kidolgozott házacskák egy igazi varázslatos mesevilágot alkotnak. A Mézeskalácsfalunak a régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont.

A pici falu egy varázslatos mesevilág

A Mézeskalácsfalu egy varázslatos kis mesevilág. Az egymás mellett sorakozó, aprólékosan díszített házak látványát, a gyertyafényes kivilágítás még hangulatosabbá teszi.

A Mézeskalácsfaluban nemcsak a lakók házai, hanem a település szűk utcácskái, a templom, a bolt és az iskola is megelevenedik. Még a fák, a kerítések, és a tehenek is szerepelnek rajta. Minden épp úgy helyezkedik el, mint a valóságban.

Az ötlet kitalálója, Kettné Schmidt Tímea, aki saját gyermekeivel minden évben mézeskalácsot sütve készülődtek a karácsonyra. Innen jött az ötlet 2007-ben. Az eredeti szándék egy délutáni iskolai foglalkozás beindítása volt, így az első két falut kizárólag gyerekekkel sütötték. A mesefalu azóta számos változáson ment keresztül.

A falu összes lakója részt vesz az elkészítésében

A kevesebb mint 800 főt számláló kis községben igazi nyüzsgés alakul ki az adventi időszakban. A Mézeskalácsfalu készítésében az összes lakó, a gyerekek és idősek is részt vesznek. Ez egy igazi közös adventi hagyománnyá vált az elmúlt évek során.

Az idei mézeskalácsfalu különlegessége, hogy a kiállítóterem falain megjelentek Geresdlak határon túli testvérvárosai is egy-egy, a tájra jellemző sajátossággal.

Így például a finn sarokban rénszarvasok, a székely Mikóújfalunál székelykapu, medvék láthatók, illetve az osztrák Raaba-Grambach testvértelepülésnél mézeskalácsból megformálták az alpolgármestert és feleségét, aki házuk előtt integet a geresdlakiaknak.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »