Új gyógynövényt fedeztek fel, mely trójai falóként pusztítja a rákos sejteket

szept 4 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy kevéssé ismert kínai gyógynövény 12.000 rákos sejtet képes elpusztítani minden egészséges sejtben.

Manapság szinte mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse vagy családtagja, akinél rákbetegséget diagnosztizáltak. Kanadában minden ötödik embert veszélyeztet a kór, az Egyesült Államokban pedig minden harmadik ember számíthat arra, hogy az élete során kialakul a szervezetében a rák.

Megkérdőjelezett terápiák

Ezek az arányok továbbra is az egekbe szöknek, és egyre többen kérdőjelezik meg a két jóváhagyott terápiát, a sugárkezelést és a kemoterápiát. Úgy tűnik, lassan elérkezik az idő, amikor az orvostudomány kénytelen nyitni az új lehetőségek felé a rák kezelésében is.

Egy kevéssé ismert kínai gyógynövény új megoldást jelenthet, mivel több rákos sejtet képes elpusztítani, mint az eddig ismert terápiák. A Live Sciences magazinban megjelent tanulmány szerint az üröm gyógynövényben található hatóanyag az artemensin, 12.000 rákos sejtet képes szelektíven elpusztítani minden egészséges sejtben.

Az orvostudomány is a gyógynövények felé fordul 

A University of Washington kutatócsoportja Hanry Lai vezetésével szintetizálta az artemisinint vegyületet, mely képes szelektíven elpusztítani a rákos sejteket úgy, hogy az egészséges sejtek sértetlenül maradnak.

„Önmagában az artemizinin körülbelül 100-szor olyan szelektíven és 34,000-szer hatásosabban öli meg a rákos sejteket, mint normál sejtek, nyilatkozta Henry Lai. A célzás tehát sokkal pontosabb, ami nagyban növeli a rák elleni küzdelem hatékonyságát. A vegyület úgy működik, mint a trójai faló, mert a rákos sejt a transzferrint egy ártalmatlan fehérjeként ismeri, így felveszi a sejt, nem tudván, hogy egy bomba (artemizinin) van elrejtve benne.”

A vegyület gyógyszerészeti alkalmazásra vonatkozó engedélyeztetési eljárása már folyamatban van, a rák kezelésére vonatkozó hatékonyság tesztelésére azonban még további kutatásokra van szükség.

Az üröm gyógynövényt évezredekkel ezelőtt már használták Kínában gyógyításra, pontosan ismerték gyógyító hatásait. A gyógymód azonban feledésbe merült, és csak most felfedezték fel újra az orvosok egy ősi kínai gyógymódokat tartalmazó kéziratban.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »