Slow and the city – az élhető város mozgalom

okt 30 • LifeStyle • Impress Magazin

Lassíts egy kicsit, és lásd meg a valódi értékeket, melyek mellett nap, mint nap elmész, hirdeti a Slow and the city környezettudatos mozgalom.

Az Olaszországból indult Slow and the city mozgalomhoz már 16 ország közel 140 városa, köztük a dél-alföldi Hódmezővásárhely (az első magyar „Slow City”) is csatlakozott. A slow városok elsődleges célja ellenállni a globalizációnak, megállítani a környezet kizsákmányolását, erősíteni a hagyományokat és a helyi közösségeket, illetve törekedni az egészséges és környezettudatos életmódra.

A mozgalom kiemelt figyelmet fordít a helyi kultúrára, a tradíciókon alapuló termékek előállítására, és a hagyományos termelési eljárások védelmére. Csak olyan beruházásokat támogat és valósit meg, ami a történelmén, kultúráján, hagyományain alapul. Mindenekelőtt azonban a helyi közösséget erősíti, óvja és a városokban élők életminőségét javítja.

Felvételi követelmények

Hat kategória alapján mérnek fel egy várost, amely csatlakozni kíván a mozgalomhoz:

  1. A környezetvédelmi politika
  2. Az infrastruktúra
  3. A minőségi városi szövetség
  4. A helyi termelők és termékek segítése, ösztönzése
  5. Az egészségügyi szolgáltatások
  6. A „Citta” slow tudatosság

Ezek azok a pontok, amelyek alapján gyorsan át lehet világítani egy települést. Ha egy város tag lesz akkor felkerül a  Slow City listára, és használhatja a mozgalom jelképének számító, csiga alakú logót. Részt vehet továbbá az évente megrendezésre kerülő közös találkozón, ahol kicserélhetik tapasztalataikat, tanulhatnak egymástól a közösségek. A csatlakozó városokat időről időre ellenőrzik is, hogy valóban betartják-e a mozgalom alapelveit.

Hódmezővásárhely is felvételt nyert

Magyarországon Hódmezővásárhely  lett az első „élhető város”, amely hivatalosan is felvállalta a környezettudatos életmódot, és maradéktalanul megfelelt a mozgalom követelményeinek.

2010. szeptemberében Gian Luca Marconi, a nemzetközi Cittaslow szervezet elnöke, Arnoud Rodenburg alelnök, valamint Pier Giorgio Oliveti, a Cittaslow központ igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy Hódmezővásárhely városa megfelel a mozgalom elvárásainak.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »