Norvégia már vízalatti autóutak építését tervezi

aug 7 • LifeStyle • Impress Magazin

A víz alatti autóút a norvég fjordok közötti körülményes közlekedést oldaná meg, ahol jelenleg az egyetlen lehetőség a kompokkal való átkelés.

A víz alatt futó autóút, vagy más néven „süllyesztett alagút” építése a jelenlegi időigényes, sokszor több átszállást igénylő kompos közlekedés új alternatívája lenne. A fjordok között futó víz alatt lebegő csőszerű építmény belsejében, egy kétsávos autóút biztosítja a gyorsabb átkelést az ingázók és az utazók számára.

Kompok helyett víz alatti út

A víz alá süllyesztett autóút két egymás mellett futó betoncsőből áll, melyek belsejében egy-egy kétsávos utat építenek, ahol egyirányú az autós forgalom. A konstrukció egy felfüggesztett hídhoz hasonlít, melynek stabilitását a vízfelszín tetején lebegő függesztőpontok biztosítják. A pontonok kötelékét a parthoz rögzítenék, hogy ne mozogjon el az egész szerelvény.

Az új, víz alá süllyesztett lebegő híd, bár szokatlan ötletnek tűnik, a tervezők szerint épp olyan élmény lesz átvezetni rajta, mintha egy közönséges alagútban autóznánk, hiszen egy zárt betoncsőről van szó.

002

Felére csökkenne az utazási idő

A víz alatti autóutak építése azért is sürgető lenne Norvégia fjordokkal szabdalt pardvidékén, mert például ha valaki Kristiansandból Trondheimba szeretne elutazni, az 1000 kilométeres út során hétszer kell kompra szállnia, ami 21 órányi pluszt jelent.

Ha a 25 milliárd dolláros projekt megvalósul, akkor a 21 órányi hajóút a felére csökkenne a víz alatt lebegő alagút használatával.

003

A víz alatti autóút várhatóan 2035-re fog megépülni, ha a tesztelés során sikerül megfelelő módon stabilizálni a betoncsöveket. Nem lehet egyelőre tudni, hogy a fjordok közötti áramlatok, a szél és a hullámok hogyan fogják befolyásolni a szerkezet stabilitását.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »