Megújuló energiát termel a „Nagy alma”

dec 29 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A 70 méter magas Tudás Fája elnevezésű óriási fa megújuló energiát termel piezoelektromos kristályszálakkal és mikro szélturbinákkal.

A Tree of Knowledge (Tudás Fája) a 2014-es Land Art Generator Initiaitive tervpályázat egyik látványos projektje, mely a többi 300 megújuló energiát termelő művészi formatervezésű erőműhöz hasonlóan készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

A hatalmas világító fa

A különleges világító fa két technológiát, a szélenergiát és piezoelektromosságot ötvözi. A piezoelektromosság egy olyan elektromos jelenség, mely során kristály vagy kerámia anyagokon rezgés vagy összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. A hatalmas alma több millió piezoelektromos alkotóelemet tartalmazó PVC csövekből áll, melyekben szintén elindul az elektromos áramtermelés a rezgés hatására.

22

Rejtett szélturbinák

A szélturbinák pedig a fa tetején és a szerkezet belsejében, rejtve helyezkednek el, csökkentve ezzel a környezeti zajterhelést. A tengerparton süvítő szél a talajon elhelyezett gyökereken keresztül behatok a szerkezet belsejébe, és felfelé halad a 70 méteres építmény tetejéig, ahol a szélturbinák áramot termelnek.

11

Az előzetes becslések szerint, egyetlen megújuló energiát termelő almafa 102 otthont látna el elektromos árammal.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »