12 döntős fa van még versenyben az Év Fája címért

szept 12 • LifeStyle • Impress Magazin

Az Év Fája verseny tizenkét különleges értékes és érdekes döntős fájára szeptember 10. és november 5. között lehet szavazni.

Az Öko Társ Alapítvány által szervezett Év Fája versenyre 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, amelyek valamiért fontosak a számukra.

Értékes és érdekes fák versenye

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a különlegesen értékes és érdekes fákra, illetve az őket védő közösségekre, így erősítve az ember és a természet kapcsolatát.

A versenyben eddig több mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők.

A mesebeli vén vackorfa

A mesebeli vén vackorfa

Frakk fája, a 300 éves berkenye és a basafa

Idén negyvenegy fát neveztek civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok. Közülük választotta ki egy szakmai zsűri a tizenkét döntős fát, melyekre a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak lehet szavazni.

Az öreg tabáni eperfa

Az öreg tabáni eperfa

A terebélyes öreg szilfa

A döntőben van még Frakk fája, egy 300 éves berkenye, a mesebeli vén vackor, a gyümölcsöző boldogasszony, a basafa, az öreg tabáni eperfa, a keleti platán, egy öreg szilfa, egy szelídgesztenye és egy hatalmas hársfa.

Tapsonyi öreg szilfa

Tapsonyi öreg szilfa

A verseny győztese elnyeri az Év Fája címet, melyhez egy egészségi állapotfelmérés és kezelés is jár: egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap. Az összeg a fa egészségét biztosító kezelésre, a környezete rendbetételére, vagy a településen őshonos csemeték ültetésére használható fel.

A megmentésre váró Hős fák  

A fődíj mellett két külön kategória győztese is elismerésben részesül. A Hős fa címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is.

A másik különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület adja át egy általa választott fának a döntősök közül.

Az Év fája képviseli Magyarországot jövőre az európai versenyben, azaz elindulhat az Európai Év Fája címért.  A nemzetközi Év Fája versenyen már kétszer győzedelmeskedett magyar fa: 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »