Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magbankban

febr 28 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Összegyűjtik a világ összes terményének magmintáját arra az esetre, ha ember által előidézett vagy természetes folyamatok révén fajok pusztulnának ki.

A spitzbergáki globális magtár a világ legnagyobb magbankja, amelyet a norvég kormány hozott létre 2008 februárjában a Spitzbergákon a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton, írja a BBC.

Évszázadokra biztosítja az élelmiszer ellátást

Egy elhagyatott sarkvidéki szigeten, távol az emberi civilizációtól, egy hegy belsejében építették fel azt a speciális komplexumot, mely állandó védelmet nyújt a letétbe helyezett magmintáknak. A magtároló, ahol -18 fokon, lefagyasztva tárolják a mintákat, még hosszas áramszünete esetén is biztosítja a megfelelő hőmérsékletet.

11

„A globális magtár végső biztosítékot jelent az emberiség számára, mely évszázadokon át biztosítja a világ élelmiszer-ellátását”, nyilatkozta a BBC-nek a komplexumot üzemeltető cég, a GCDT vezetője.

4,5 millió magminta tárolására alkalmas

A kezdeményezés célja a világ összes növényfajának magmintájának összegyűjtése és megőrzése arra az esetre, ha valamilyen ökológiai vagy háborús katasztrófa következményében bizonyos növényfajok végleg kipusztulnának.

Idén először érkeztek magminták Japánból, ahol attól tartanak, hogy a hasonló hazai gyűjteményüket veszélyeztethetik a 2011. évi pusztító földrengés és szökőár következményei.

A sarkvidéki letét jelenleg 800 ezer magmintát tárol a világ minden tájáról, de úgy lett kialakítva, hogy összesen akár 4,5 millió minta tárolására is alkalmas.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »