Nem lesz több turbulencia

szept 8 • LifeStyle • Impress Magazin

Az új turbulencia-érzékelő lézerberendezéssel kikerülhetők a légörvények.

Mivel a következő 40 évben előreláthatóan duplájára nő a légi turbulencia, az Európai Unió pénzügyi támogatásával új turbulencia-érzékelő projekt indult a probléma megoldására, olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A projekt fejlesztői az úgynevezett LIDAR technológiát alkalmazzák, amellyel repülőgépekről lézersugarak segítségével tárják fel térségek topográfiai jellemzőit. A berendezés rövidhullámú ultraibolya lézersugarat bocsát ki a repülés irányában, és méri a visszaverődő fénymennyiséget.

A tesztelést követően utasszállító repülőgépeket is felszerelik a turbulencia-érzékelőt, hogy ezzel segítsék a pilótákat az útjukba kerülő légörvények kikerülését.

Légi katasztrófákat is okozhat

A légörvények évente több millió font kárt okoznak, és több száz sérülést a repülőgép utasai és személyzete körében. A közelmúltban egy Szingapúrból Londonba tartó járat került légörvénybe, és mintegy 30 métert zuhant, mely következtében megsérült 11 utas és egy utaskísérő.

Légörvény nagyon ritkán okoz repülőgép-szerencsétlenséget, de különösen kisgépek esetében van rá példa.

Mindazonáltal 1966-ban lezuhant a Tokióból Hongkongba tartó Boeing 707-es típusú utasszállító Japánban, a Fudzsi-hegy közelében, mert különösen erős légörvénybe került, a fedélzeten tartózkodó 113 utas és a 11 főnyi személyzet életét vesztette a szerencsétlenségben.

MTI /Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »