Különös természeti jelenség Maldív-szigetek partjainál – csillagként ragyog a milliónyi plankton

dec 28 • Földgömb • Impress Magazin

Milliónyi fitoplanktont sodort partra a tenger Maldív-szigetek partjainál, melyek csillogó fénye „csillagszőnyeget” alkotnak a víz felszínén. 

A különleges természeti jelenséget, a tengerparton kéken fénylő, csillagszőnyeget alkotó fitoplanktonokat egy tajvani fotós, William Ho örökítette meg nászútja során.

Csillagok a tengerben

Az apró élőlények bizonyos időszakokban a nagy hullámzások következtében csapódnak a partra nagyobb mennyiségben, melyek az erőteljes sodródás következtében foszforeszkáló fényt bocsátanak ki magukból és kéken csillognak a vízben vagy a partmenti homokban.

11
(Fotó: William Ho)

A Maldív-szigeteken nem ritka ez a jelenség

A szürreális jelenség egy erőteljes árapály hatására alakult ki, ennek köszönhető, hogy ellepték a világító fitoplanktonok a partot.

A tudósok szerint a planktonok veszély esetén bocsátanak ki fluoreszkáló fényt, egyfajta stressz reakció ez, illetve azt a célt szolgálja, hogy elriasszák az ellenséget. „szentjánosbogár– hatásnak” is nevezik ezt a jelenséget.

22
(Fotó: William Ho)

A tömegesen partra sodródó foszforeszkáló fitoplanktonok látványa a Maldív-szigetek partjainál bizonyos időközönként, mondhatni rendszeresen előfordul. Ez a jelenség viszonylag gyakran látható erőteljes tengeri hullámzáskor, viharban, vagy amikor a fitoplanktonok nekicsapódnak egy tengeren úszó hajóknak.

33
(Fotó: William Ho)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »