HIRDETÉS

Különös természeti jelenség Maldív-szigetek partjainál

okt 29 • Földgömb • Impress Magazin

Milliónyi fitoplanktont sodort partra a tenger Maldív-szigetek partjainál, melyek foszforeszkáló kék fénye “csillagszőnyeget” alkot a víz felszínén. 

A különleges természeti jelenséget, a tengerparton kéken fénylő, csillagszőnyeget alkotó fitoplanktonokat egy tajvani fotós, William Ho örökítette meg nászútja során, írja a Huffingtonpost.

Csillagok a tengerben

Az apró élőlények bizonyos időszakokban a nagy hullámzások következtében csapódnak a partra nagyobb mennyiségben, melyek az erőteljes sodródás következtében foszforeszkáló fényt bocsátanak ki magukból és kéken csillognak a vízben vagy a partmenti homokban.

11

A Maldív-szigeteken nem ritka ez a jelenség

A szürreális jelenség egy erőteljes árapály hatására alakult ki, ennek köszönhető, hogy ellepték a világító fitoplanktonok a partot. A tudósok szerint a planktonok veszély esetén bocsátanak ki fluoreszkáló fényt, egyfajta stressz reakció ez, illetve azt a célt szolgálja, hogy elriasszák az ellenséget. „szentjánosbogár– hatásnak” is nevezik ezt a jelenséget.

22

A tömegesen partra sodródó foszforeszkáló fitoplanktonok látványa a Maldív-szigetek partjainál bizonyos időközönként, mondhatni rendszeresen előfordul. Ez a jelenség viszonylag gyakran látható erőteljes tengeri hullámzáskor, viharban, vagy amikor a fitoplanktonok nekicsapódnak egy tengeren úszó hajóknak.

33

 Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »