Vörös szőnyeg a tengeren – a Vörös-part csodája

máj 19 • Földgömb • Impress Magazin

A Vörös-part (Red Seabeach) a Liaohe-folyó deltájának különlegessége, amely, ahogy közeledik az ősz hirtelen tűzvörös színűre változik.

A természeti csodaként emlegetett Vörös-part Kínában, Panjin városától 30 kilométerre található. A 26 kilométer hosszú karmazsinvörös partszakaszt Vörös tengerpartnak is nevezik az egyedülálló jelenségnek köszönhetően, hiszen minden ősszel végeláthatatlan vörös szőnyeg borítja be a vízfelszínt.

11

Minden ősszel vörösbe borul a táj

A folyó deltájában egyfajta tengeri fűféle, a Sueda virágzik a szikes-lugos talajon. A növény április, május környékén kezd el nőni, és a nyár folyamán végig zöld marad, majd ősszel hirtelen tűzvörössé változik. Ez a szokatlan jelenség határozza meg a vidéket, mely turisták ezreit vonzza.22

A „lángoló part” szigorúan védett

A Vörös-part jelentős része azonban természetvédelmi terület, és a látogatók számára tiltott, viszont egy kisebb szakaszon megtekinthetjük ezt a természeti csodát. A part azon részére mólót és stégeket építettek, ahova a turisták kimehetnek, és megtekinthetik ezt a szőnyegszerűen elterülő növénytengert. A kiépített hidakról és mólókról csodálatos panoráma nyílik a lángoló partra.

33

A karmazsinvörös torkolat egyúttal a világ legnagyobb vizes-mocsaras élőhelye is, ahol számos védett madárfaj is látható. A különös vidék több mint 236 féle Ázsiából és Ausztráliából érkező vonuló madár és ritka faj költőhelye is egyben.

44

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »