Kritikus környezeti problémák Afrikában – képekben

nov 18 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az afrikai táj súlyos környezetszennyezését mutatja be Fabrice Monteiro fotós egy figyelemfelkeltő és megrázó fotósorozaton keresztül.

Fabrice Monteiro Szenegál környezeti problémáira próbálja felhívni különleges fotósorozatával a figyelmet, melyen szemétből készült ruhák jelképezik az aktuális problémát.

Sürgető ökológiai problémák

Fabrice a „prófécia project” fotósorozatot 10 szenegáli helyszínen készítette, melyeken egy-egy aktuális problémát tár a néző elé. Mindegyik helyszínen a szennyezett tájjal állnak szoros kölcsönhatásban a megjelenített szituációk és a ruhák.

11

Az aprólékosan megtervezett és felépített ruhák mindegyike szemétből és törmelékekből készült, melyek a légszennyezésre, a vízszennyezésre és a szeméttel teli tájra reflektálnak. A képek az adott helyszín jelenlegi szennyezett állapotát mutatják be.

12

A szennyezett tenger…

A Dakar Hann Bay Nyugat-Afrika egyik legszebb strandja ma egy teljesen tönkretett, szennyezett vidék lett. Egy közeli vágóhídról ugyanis folyamatosan vér folyik a tengerbe, lidérces környezeti kárt okozva. A képen egy torz lény látszik, amely felemelkedik a dagállyal a vízből, figyelmeztetve a nézőket a vízszennyezés szélsőséges következményekre.

33

Erdőtüzek – emberi gondatlanságból

Egy másik kép egy nőt ábrázol, aki a fákat jelképezi, körülötte égő táj. Egy zöld lombot tart a kezében, hogy megvédje a tűztől. Az erdőtüzek, melyek legtöbbször emberi hiba vagy mulasztás miatt keletkeznek, évente közel 700 ezer hektár erdőt és fás legelőt pusztítanak el.

22 

A mindent elborító szemét

Szenegál legnagyobb hulladéklerakó helye egykor egy zöld mocsaras vidék volt. Ma mindent szemét borít. A helyszínen uralkodó kedvezőtlen körülmények ellenére ezen a vidéken ma is élnek perifériára szorult emberek saját törvényekkel és területi igényekkel. Az egyre növekvő területet elborító szemét nemcsak a környezetet szennyezi, hanem a lakosság egészségét is veszélyezteti.

55

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »