Kompromisszumok nélkül a „harc” örökké tart…

nov 3 • Psziché • Impress Magazin

Kompromisszumok nélkül nincs harmonikus kapcsolat, enélkül a „harc” örökké tart. A kompromisszum azonban nem egyenlő a megalkuvással!

Egy kapcsolat sok esetben nem fejlődik, sőt meg is szakadhat, ha a felek nem készek a kompromisszumok megkötésére. Mindketten ragaszkornak a saját akaratukhoz, véleményükhöz, elveikhez, ez a hozzáállás azonban idővel állóháborúvá változtatja a kapcsolati teret.

A kompromisszumkészség gyakorlással fejleszthető

A mai kor üzenete és a boldogság között feszül egy kis ellentét. A valósítsd meg önmagad, leginkább a saját érdekeidre figyelj, egyszer élünk, megtehetem, megérdemlem, stb. üzenetek azt sugallják, hogy ettől majd boldog leszel, a boldogságunk azonban nagy részben függ a többi emberrel való kapcsolatunktól is. A másokkal való interakció iránya és minősége tehát egyáltalán nem lényegtelen.

A kompromisszum egyfajta lemondást jelent ugyan, hiszen saját érdekeink egy részét elengedjük, ez azonban pozitív változást hozhat a kapcsolatban. Mivel adni jó és felemelő érzés, jó elhagyni, félredobni, érdekeink egy részét is. Engedni a másik ember kívánságainak, rá is figyelni, hogy az ő érdekei is teret nyerjenek. Fontos megtalálni azonban az egészséges egyensúlyt, hiszen egy bizonyos ponton túl már megalkuvásról beszélünk, ami egészségtelen kapcsolódási mintához vezethet, és az egyik fél állandó elégedetlenségét, végső soron boldogtalanságát okozhatja.

Tedd meg te az első lépést!

Ha úgy érzed, hogy a párod nem elég kompromisszumkész, akkor nézd meg, hogy te mit tehetsz a változásért. Ne várj rá! Tedd meg te az első lépéseket, hiszen a kapcsolatod válhat ettől kielégítőbbé mindkettőtök számára.

  1. Vedd sorra, milyen kulcsfontosságú kérdésekben nem voltál hajlandó eddig engedni?
  2. Miért is olyan fontos ez számodra?
  3. Hol tudnál mégis lazítani kissé ezeken a területeken?

A kapcsolatban már ennek hatására is elindulhatnak érzékelhető és értékelhető változások. Hirtelen meglepetésszerűen érhet, hogy eddigi kompromisszumképtelen, mondjuk ki, önző párod, enged egy olyan témában, amiért eddig vérre menő harcot vívott. Ez akár játszmák végét is jelentheti.

Ha ezek a lépések nem vezetnek eredményre, nem hozzák meg a várva várt változást, akkor más módszerhez is folyamodhatunk, de addig is, ez egy jól használható eszköz, alkalmazd sűrűn!

Anda Csilla – pszichológus
www.way-pszichologia.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »