New York komposztáló szigetek építését tervezi

aug 29 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

New York mesterséges komposztáló szigetekkel, a „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást.

Tíz mesterséges sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a  hulladékfeldolgozó rendszer.

Green Loop a „zöld hurok” rendszer

New York évente mintegy 14 millió tonna szemetet termel, melynek szállítása, kezelése és feldolgozása több mint 300 millió dollárba kerül a városnak.

A probléma megoldására a President Architecture tervező iroda kifejlesztette az úgy nevezett Green Loop „zöld hurok” rendszert. A Green Loop tíz egymáshoz kapcsolódó mesterséges szigeten kialakított komposztáló egységként működne.

A tervezők szerint a Green Loop a lakosság által termelt szerves hulladék 30%-át tudná feldolgozni.

11

President Architecture

Tíz egymáshoz kapcsolódó egység

Ahelyett, hogy a város szemetét teherautók szállítanák el a távoli hulladéklerakó helyekre, miközben növelik a forgalmat, a zajszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a Green Loop szigetek hálózata helyben megoldja a hulladékfeldolgozást. New York öt kerületében, összesen tíz egymáshoz kapcsolódó sziget alkotná a „zöld hurok” rendszert. A vízparti komposztáló szigetek állomásai környezetbarát technológiával dolgoznák fel a hulladékot.

22

President Architecture

Parkok és közösségi kertek

A felépített mesterséges szigetek kettős célt szolgálnak. Az acélváz szerkezet belsejében komposztáló egységek működnének, tetejükön pedig parkok és közösségi kertek kerülnének kialakításra.

33

President Architecture

A szemétszállító teherautóknak nem kellene többé távoli lerakóhelyekre szállítani a szemetet, egyszerűen a legközelebbi komposztáló szigethez hajthatnak, ahol kiüríthetik a megtelt konténereket. Ezáltal drasztikusan csökkenne a szemétszállítással járó környezetszennyezés, és a város környezeti számlája is.

A komposztáló szigetek megvalósítását 2020-ra tervezik, ha a városvezetés elfogadja a terveket.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »