Hollandiában már napelemes gyorstöltők vannak – 20 perc egy teljes töltés

jún 20 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Hollandiában már 51 napelemes töltőállomás van az autópályák mentén, ahol 20 perc alatt teljesen fel lehet tölteni bármilyen elektromos autót.

Az elektromos autókra való átállás világszinten egyre gyorsabb tempóban zajlik. A legnagyobb autómárkák mindegyike kifejlesztette már a saját elektromos autó típusát.

A hollandok már napenergiát tankolhatnak…

Ha pedig megjelennek az utakon az e-autók, akkor azokat el is kell látni üzemanyaggal. Új, környezetbarát e-töltőállomás rendszerek kiépítésére van szükség. Ebben a tekintetben a japánok járnak az élen, hiszen Japánban már több az elektromos töltőállomás, mint a benzinkút.

A hollandok napelemes Fastned gyorstöltő rendszere pedig a legzöldebb megoldás, hiszen 100 %-ban megújuló forrásból (napenergia és szélenergia) biztosítja az áramot az e-autók számára.

Napelemes töltőállomás

Megvalósult a zéró szén-dioxid kibocsátás

A Fastned napelemes gyorstöltőállomásokat a hollandok már el is kezdtek telepíteni országszerte az autópályák mentén. Jelenleg már 51 napelemes töltőállomás üzemel, és további 200 helyen tervezik a bővítést. A Fastned töltőállomásokon az elektromos áram 100 %-ban megújuló forrásból származik, melyet a tetőre szerelt nap panelek és a holland szélenergia biztosít. Ezáltal sikerül megvalósítani a zéró szén-dioxid kibocsátást.

A napelemekkel borított kupola és a szélenergia folyamatosan biztosítja a töltőállomásokon az áramot, a kapacitás azonban nem végtelen. Egyszerre maximum 3 autó tud tölteni a töltőállomáson.

A Fastned EV-töltők havidíjas csomagokkal működnek, melynek előzetes befizetését követően bármelyik töltőállomás egy jelképes összegért használható, az első hónap pedig mindenki számára teljesen ingyenes. A használata egy mobilos applikáción keresztül történik, előzetes regisztrációval.

A Fastned gyorstöltőállomás hálózat egyelőre csak Hollandiában üzemel, de tervezik a jövőben, hogy Európa más országaiban is telepítik a környezetbarát napelemes gyorstöltőket.

Fazakas Virág

A híres herendi motívumok díszítik az elektromos töltőállomást Herenden

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »