Gyógynövény mintakert épül a Balaton déli partján

dec 30 • LifeStyle • Impress Magazin

A Kárpát-medence élővilágát, gyógynövényeit és őshonos állatait felvonultató bemutató központot 2014 nyarán adják át.

A gyógynövényeket bemutató kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki Balatonöszödön. A parkba a vadon termő legfontosabb, 50-60 féle olyan füvet, cserjét telepítenek, amelyek a népi gyógyászatban évszázadok óta a különféle bajok orvoslására szolgáló hatóanyagokat tartalmaznak.

Természetes anyagokból épül bioház

A biokert – benne például a görcsoldó hatású szurokfű, az étvágyjavító bazsalikom vagy májbántalmak enyhítésére használt kutyabenge – bevezeti majd a látogatót a természet rejtelmeibe, az itt mellékelt útmutatók és a témában jártas „tárlatvezetők” egyben igyekeznek ötleteket adni az otthon kialakítható kis élő házi patika berendezéséhez.

A leendő nemzeti gyógynövény mintakert egyúttal ráirányítja a figyelmet, hogy a Kárpát-medence agroökológiai adottságait nem használják ki eléggé.

Az elképzelés szerint a lerobbant kúriát is felújítják, helytörténeti múzeumot, tanácskozó termet rendeznek be. Mellette pedig felépül egy nádból és más természetes anyagokból készített bioház, amely az otthonteremtés ezen régi-újszerű, olcsón kivitelezhető formájához ad iránymutatót a hazai és külföldi turistáknak.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »