Épül a világ legnagyobb és legfenntarthatóbb repülőtere

okt 13 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Mexikóváros új repülőtere a világ egyik legnagyobb és legfenntarthatóbb repülőtere lesz, mely 2018-ra fog elkészülni.

A gigantikus méretű 555,000 négyzetméteres repülőteret a Foster+Partners mérnök csapata tervezte, forradalmasítva az eddig megszokott koncepciókat. Energiatakarékos megoldásokkal ötvözik a csúcstechnológiát, a teljes terminál pedig egyetlen könnyűszerkezetű üvegépület lesz, mely közvetlen összeköttetésben áll a kifutópályákkal.

11

Gigantikus, futurisztikus, energiatakarékos

A gigantikus repülőtér a világ legfenntarthatóbb repülőtere is lesz egyben. A speciális tetőszerkezet magába szívja a napenergiát, a csatornák és csövek összegyűjtik az esővizet, ugyanakkor biztosítja az árnyékolást is, és megfelelő irányba tereli a napfényt lehetővé téve a legoptimálisabb világítást. A tetőszerkezet egy különleges borítást is kap, mely biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és a költséghatékony szellőzést is. A speciális épületben a megfelelő hőmérséklet fenntartásához minimális hűtés vagy fűtés szükséges.

22

„Az egyetlen kompakt terminál megépítéséhez sokkal kevesebb anyagra van szükség, mintha több épületet építenének, és az energiafelhasználása is alacsonyabb”, olvasható a tervezőiroda weboldalán. A repülőtér rövid útvonalakat és kevés szintkülönbséget biztosít, ahol könnyen lehet közlekedni, az utasoknak nem kell használni belső vonatokat és földalatti alagutakat.”

33

A hatalmas terminált előre gyártott elemekből építik majd, szintén ügyelve arra, hogy az építkezés a lehető legkevesebb környezeti kárt okozza.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »