Energy Grove – az energiatermelő szoborpark

szept 14 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az Energy Grove projekt különleges módon ötvözi a tiszta energiatermelést a művészettel. A dizájnos szoborparkban minden energiát termel.

A fejlesztő csapat tagjai, Lapadat Oliver, Silivasan Marius Virgil, Gherga Patricia Florina célkitűzése olyan energiapark tervezése volt, mely nagy mennyiségű elektromos áramot termel, ugyanakkor látványos művészi installációként is megállja a helyét bármely városban.

Szélerőmű „szobrok”

A szélenergia a napenergia után a legelterjedtebb megújuló energiaforrás. Működése semmiféle káros anyag kibocsátással nem jár. A hatalmas szobrokban, ahol a legmagasabb építmény 89 méter magas, beépített függőleges és vízszintes szélturbinák működnek. A tornyok tetején elhelyezett generátorok pedig elektromos árammá alakítják a szélenergiát.

11

Energiatermelő sétány

Minden alkalommal, ha valaki végigsétál a kihelyezett piezoelektromos táblákon, a lábnyomai után megújuló energia keletkezik. Az úgy nevezett Pavegen System alapján működő járólapok által alkalmazott technológia a jövő „okos városainak” járdáin is alkalmazható lenne.

22

Napelemek a szoborpark körül

A 9000 négyzetméteres szoborpark körül elhelyezett kristályos fotovoltaikus panelek pedig a nap erejét hasznosítják. „Az úgy nevezett monokristályos panelek a leghatékonyabb energiatermelők és az élettartamuk is hosszabb, mint a hagyományos napelemeké”, nyilatkozta a fejlesztő csapat.

33

Az energiatermelő szoborpark éves kapacitása 3.700.000 kW. A LAGI pályázatra készült projekt egyelőre csak egy terv, mely azonban készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

44

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »