Baktériumokkal festik a textilt – új környezetbarát módszer

márc 13 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A ruhaipar, főleg a fast fashion hatalmas mennyiségű vegyszer használatával jár, amiből a különböző textilek színezése is jócskán kiveszi a részét.

A modern ruhagyártás leginkább szintetikus anyagokra épül, és jelenleg az összes textilanyag több mint felében található poliészter. 2030-ra pedig várhatóan a textilgyártás háromnegyede épül majd szintetikus anyagokra, melyek 85%-a poliészter lesz, írja a Greendex.

Globálisan a ruhaipar felelős a vízszennyezés 20%-áért

A gyártás során felhasznált vegyszer mennyisége akár egy átlagos póló súlyának a kétszerese is lehet, viszkóz esetében pedig ez az arány még nagyobb. A vegyszerek között ott szerepel a festék is, ráadásul a festékes szennyvizet a fejlett országokban egyáltalán nem kezelik.

A szintetikus festékeket gyakran fosszilis anyagokból nyerik, a textil beszínezése pedig hatalmas mennyiségű vizet igényel. Ráadásul a színek fixálásához igen mérgező nehézfémeket használnak.

Ezek a fémek beszivároghatnak a felszín alatti és feletti vizekbe, elpusztíthatják a vízi élőlényeket, a növényeket, és elszennyezhetik az értékes ivóvizet. Globálisan a ruhaipar felelős a vízszennyezés 20%-áért, míg a színezékek 60–70%-a tartalmaz bizonyítottan karciogén, azaz rákkeltő anyagokat.

Új módszer a textilfestés problémájára – 100%-ban biológiailag lebomló festék

A londoni székhelyű Faber Futures olyan eljárást fejlesztett ki, amely megoldást jelenthetne a textilfestés problémájára. A színezéshez speciális baktériumokat használnak, amelyek növekedés közben pigmenteket választanak ki.

A mikroorgazmusok által termelt festékanyag 100%-ban biológiailag lebomló, és ez az eljárás 500-szor kevesebb víz felhasználásával jár a hagyományos textilfestéshez képest.

A színárnyalat a közeg PH-jától függ, így a tervezők finomra hangolhatják, hogy tengerkéket vagy élénk rózsaszínt nyerjenek, a szintetikus biológia révén pedig még szélesebbre tudják bővíteni a palettát. Az eljárás környezetbarát, hiszen vízbe kerülve ezek a baktériumok lebomlanak.

A pigmenttermelő baktériumok felfedezése…forradalmi ötlet!

Natsai Audrey Chieza, a FaberFuture alapítója 2011-ben kezdett a pigmenttermelő baktérium (streptomyces coelicolor) segítségével textilt festeni. Egy kérdésre kereste a választ: „Ha egy baktérium pigmentet termel, hogyan dolgozhatunk vele a textíliák festésén?”

Nyolc év biokémiai kísérletezés után Natsai működőképes eljárást fejlesztett ki a biopigmentekhez. „A folyékony tenyésztésű baktériumokat közvetlenül a selyemre visszük, és néhány napig pihentetjük – meséli.

„Ahogy a telepek benépesülnek, a baktériumsejtek antibiotikumot termelnek, amelynek színe a vöröstől a rózsaszíntől a liláig és a kékig terjed, attól függően, hogy milyen pH-értékben nőtt a baktérium. A szín kiszivárog a sejtfalból, és tartósan megfesti a szövetet.

Ez a festék teljesen ártalmatlan az emberre, vízre egyaránt

„A kapott festékmintázat a baktériumok felvitelének változtatásával szabályozható. Csavarással, szórással, mártással, ecsettel, alámerítéssel, bélyegzéssel stb.”

A Streptomyces coelicolor egy könnyen szaporodó baktérium, és ami a legfontosabb, ártalmatlan az emberre és a környezetre. A gyártási és festési eljárások 500-szor kevesebb vizet igényelnek, mint a hagyományos festés, és nulla színrögzítőt igényelnek.

Képek: freepik

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »