Az új 3D-s szemüveggel újra láthatnak, akik szinte vakok

jún 19 • LifeStyle • Impress Magazin

Az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett szemüveg kipróbálói között volt, aki először vethetett egy pillantást vakvezető kutyájára. 

A szemüveget speciálisan kialakított, 3D-s kamerával szerelték fel, a felvett képeket számítógép dolgozza fel, mely a lencsére vetíti őket, így a környező emberek és tárgyak világossá és jól kivehetővé válnak – adta hírül a BBC.

Észrevették a vonásokat az arcokon

„Amit eddig tapasztaltunk, hogy a szemüveg kipróbálói függetlenebbül, könnyebben tudtak közlekedni, megtalálták az ajtókat, a földön a veszélyes akadályokat, amelyekben elbotlottak volna. Észrevették a vonásokat az arcokon, meglátták a saját kezüket, először pillanthatták meg a vakvezető kutyájukat” – mondta Stephen Hicks, a projekt vezetője.

A szemüveg egyelőre monstrumnak tűnik, mivel alapvető része a headset, a fejre szerelhető rész, amelyet vezeték kapcsol a hátizsákban vitt laptophoz. A tudósok azonban bíznak abban, hogy idővel szemüvegméretű lesz a rendszer.

A jelenlegi prototípusból még idén 100 darabot készítenek, melyet vak és gyengén látó emberek kapnak. A következő néhány évben pedig megindulhat az szemüvegek nagyobb tömegű gyártása.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »