A világon elsőként Costa Rica megújuló forrásból fedezte az ország energiaszükségletét 75 napon át

márc 25 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Környezetvédelmi mérföldkövet ért el Costa Rica, a közép-amerikai állam 100%-ban megújuló energiából fedezte az ország energiaszükségletét az év első 75 napján.

A nemzeti áramszolgáltató hétfőn közölte, hogy az év első 75 napján energiaellátáshoz csak megújuló forrásokat használt, ez rekordnak számít a Föld bármely országa esetében.

Biomassza, nap-, szél-, geotermikus energia

A közép-amerikai országot ebben jelentős mértékben segítette az, hogy az év első három hónapjában a térségben heves esőzések voltak, amelyek a vízerőművek termelését növelték. Costa Ricában az áramellátás négyötödét vízerőművel szolgáltatják. Az áram több mint 10 százaléka geotermikus forrásból származik, hiszen aktív vulkánok sorozata húzódik területén. Felhasználnak még szélenergiát, biomasszát és napenergiát is – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A világ öt „legzöldebb” állama között

Costa Rica Latin-Amerika egyik legfejlettebb állama, fejlettségét tekintve számos európai uniós tagállamot, még Olaszországot is megelőzi. Ezt a környezetvédelmi rekordot más államok nem könnyen érhetik el, hiszen az ország kedvező fekvése, a trópusi éghajlatból adódó heves esőzések, hegyvidéki területei és viszonylag alacsony lélekszáma – 4,8 millió lakos – mind kézre játszanak a megújuló energia használatában. Ráadásul iparában nagyon alacsony arányt tesz ki az energiaigényes nehézipar, az ország gazdasága a turizmuson, mezőgazdaságon – banán- és kávétermelésen – és az Intel mikroprocesszor vállalatán alapul. Ennek ellenére Costa Ricát már régóta a világ öt „legzöldebb” állama között tartják számon.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »