A világ legrégebbi kávézója Velencében van

júl 27 • LifeStyle • Impress Magazin

Az olaszok köztudottan ragaszkodnak kultúrájukhoz és hagyományaikhoz. Az olasz kávé, amely összetéveszthetetlen erősen pörkölt aromájú, szintén ezek közé tartozik.

Az olaszok számára a kávé nem csupán egy ital, hanem a mindennapi élet szerves részét képezi. A kávézás rituálé, melynek során az emberek egy időre megállnak, lazítanak, feltöltődnek és élvezik a társaságot. A kávézók igen fontos szerepet játszanak a helyi közösségek életében, ahol az emberek találkoznak egymással, beszélgetnek és ápolják kapcsolataikat.

A Caffé Florian a világ legrégebbi kávéháza

Az olasz kávé története a 16. századig nyúlik vissza. Azóta, hogy az első kávét Velencében kitöltötték, a kávé az olasz kultúra igazi sarokkövévé vált. Az 1720-ban alapított Piazza San Marco téren található Caffè Florian a világ legrégebben működő kávéháza. A múlt számos világhírű művésze – mint Johann Wolfgang von Goethe, Lord Byron is gyakran megfordult itt egy kávéra, miközben intellektuális beszélgetéseket folytattak. A Caffè Florian minden társadalmi osztályból érkező embert vendégül látott, és precedenst teremtett a kávéház társadalmi szerepére.

Nem csoda, hogy a nemzetközileg legismertebb kávémárkák közül több is Olaszországban született. A híres Lavazza kávé minden csészébe belesűríti az olasz tudás és a világ legjavát. 

Az eszpresszó az olaszok találmánya

A 20. század elején Olaszország a kávé kereskedelem világelsőjévé vált Angelo Moriondo üzletember találmányai nyomán. 1884-ben bemutatott egy új gépet, amely képes volt rövid és tömény ital, az úgynevezett eszpresszó előállítására. Az eszközt 1901-ben Luigi Bezzera mérnök átdolgozta, ami lehetővé tette, hogy a módszer elterjedjen egész Olaszországban.

A könnyen elkészíthető és ébresztő hatású olasz eszpresszó gyorsan a századforduló egyik emblematikus jelensége lett, a vele közös nevet viselő gyorsvonattal együtt. Az eszpresszógépek hamar népszerűvé váltak az „amerikai bárokban” is, ahol a vendégek az asztalnál ülés helyett a pultnál állhattak.

Így kávéznak az olaszok

Az olaszok naponta többször is kávéznak. Nem marad el a reggeli kávé, ebéd után és általában délután sem. Továbbá sokan vannak, akik még vacsora után sem mondanak le róla. A kávét általában állva, a pultnál fogyasztják, és legtöbbször nem szokás tejjel inni. A kávézás gyors és egyszerű rituálé, melynek célja a felfrissülés és a társasági interakció.

Érdekesség, hogy tejjel csakis délelőtt isszák a kávét. A legnépszerűbb és legízletesebb receptek, amelyek tejet is tartalmaznak, a híres Cappuccino, amelyhez egy adag eszpresszóra, valamint egyenlő arányban gőzölt és habosított tejre van szükség, a Caffelatte tejeskávé, amely egy eszpresszóból áll, több gőzölt tejjel és kevesebb habbal, valamint a Latte macchiato, azaz tejeskávé gőzölt tejjel és egy csepp eszpresszóval.

Az autentikus olasz kávénak tekintett eszpresszó, inkább az ebédidőben vagy később a nap folyamán kedvelt. Az idők során az olaszok több tucat fajtát és változatot hoztak létre, beleértve magát az eszpresszót is.

Emellett minden olasz régió egyedi és különféle kávékultúrával büszkélkedhet. Míg az eszpresszó kétségtelenül mindenütt jelen van, számos változatos regionális csavarral és váratlan kombinációval találkozhatunk. Ha a Marche régióba látogatunk, egy finom, ánizs ízű eszpresszót, a caffè anisette-et kóstolhatjuk meg, míg Szicíliában az arabeszk ízű caffè d’u parrinu fahéjat, szegfűszeget és kakaót is tartalmaz.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »