Beyound the wave – új földgyógyító technológia

ápr 20 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Dél-kóreai fejlesztés a földgyógyító diódákkal ellátott piezoelektromos rudak és a megújuló energiát termelő kinetikus-solar szalagok technológiája.

A Bayound the wave a nemzetközi Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázat egyik projektje. A 15-25 méter magas mozgásérzékelő rudak és a tetejükre rögzített speciális szalagok évente 4 ezer MWh áramot termelnek. Egy ilyen telepítés 1300 otthont látna el energiával.

Megtisztítja a talajt a kémiai szennyeződésektől

A Beyond the wave installáció egy dél-koreai csapat új fejlesztése. A hajlékony piezoelektrikus rudak ide-oda hajlongnak a szélben, a mozgás hatására pedig elindul bennük az elektromos áram termelés.

A rudak tetején hullámzó színes szalagok pedig szintén áramot termelnek a vékony napelemes paneleknek és a mozgásérzékelő diódáknak köszönhetően.

A mozgásérzékelő rudak alsó, földalatti részében beépített diódák pedig folyamatosan végzik a talajban összegyűlt kémiai szennyeződések (például nehézfémek) eltávolítását, kivezetését. Az ötlet az elektrodinamikus talajgyógyító technológián (electrodynamics soil remediation technology) alapszik.

11

1300 otthont látna el energiával

A földgyógyító és áramtermelő installáció éjszaka a fénykibocsátó diódáknak köszönhetően színesen világít, mely közterek energiatakarékos kivilágítására is alkalmas.

A környezeti és közösségi „gyógyító” project egyszerre hivatott arra, hogy speciális technológiával megtisztítsa a földet a szennyeződéstől, miközben ellátja megújuló energiával a környékbeli épületeket, otthonokat és intézményeket, továbbá egy fizikai és mentális stressz levezető szabadtéri teret is teremt az itt élő emberek számára.

13

A Beyound the wave egyelőre csak egy koncepció, még nem valósult meg, de készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »