A fák is kötődnek egymáshoz, és különleges intelligenciával rendelkeznek – kisfilm mutatja be az új felfedezéseket

aug 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A fák egy elképesztően szövevényes földalatti kommunikációs rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, melyen keresztül „beszélgetnek” és tápanyagokat küldenek egymásnak.

Az Intelligens fák című tudományos kisfilm feltárja a British Columbia Egyetem ökológusa Suzanne Simard felfedezését. Bemutatja az erdők elképesztően bonyolult földalatti kommunikációs-kapcsolati hálózatát, mely lehetővé teszi a fák számára, hogy kapcsolódjanak és információkat adjanak át egymásnak.

„A talajban egy egész más világot találunk: egy világot, tele végtelen számú csatornával, melyek összekötik a fákat, lehetővé téve köztük a kommunikációt, egyetlen élő szervezetté alakítva az erdőt. Mintha egy különleges intelligenciával állnánk szemben” – mondta Suzanne.

Az Intelligens fák című kisfilm mutatja be a felfedezést – amely mindent megváltoztat, amit eddig az fákról tudtunk

A fák a földfelszín alatt egy hihetetlen szövevényes, finom, vékony gombafonalakon (micélium) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ez a hálózat rendkívül sűrű, és néha több száz kilométernyi távolságba is elérhet. Suzanne ezt a hálózatot kutatta éveken át, és izotópos nyomkövető segítségével mérte, hogy milyen irányú a kommunikáció, kik kapcsolódnak egymáshoz és mikor, milyen kémiai anyagok „jönnek-mennek” ezeken a gombaútvonalakon.

Felfedezte például, hogy ha egy fát megtámad egy rovar, akkor kémiai figyelmeztető jeleket küld át a többieknek, hogy fel tudjanak készülni a védekezésre.

Azt is megfigyelte, hogy a fák egymást támogatják ezen a hálózaton keresztül, és hogy a fák között a kommunikáció mindig kétirányú. Van, hogy az egyik ad egy kis szenet a szomszédjának, majd legközelebb a másik segít.

„A fák nagyon szociális, érző lények – képesek kötődni egymáshoz”

„A fák nagyon szociális élőlények – mondja a kisfilmben Peter Wohlleben, a Fák titokzatos élete című könyv szerzője. Képesek úgy kötődni egymáshoz, mint egy idős házaspár. A szülők pedig, az „Anya fák” rendkívüli módon gondoskodnak a csemetékről.”

„Sőt! Vannak érzéseik is. Képesek például fájdalmat vagy félelmet érezni, folytatja Peter Wohlebben. Létezik a fák között barátság is. Vannak, akik olyan mélyen összekapcsolódnak egymással, mit ahogy egy idős házaspár tagjai kötődnek egymáshoz.”

Az anyafák néha több 100 fához csatlakoznak

„Az anyafák fantasztikus szülők, meséli Susanne. A csemetéiket folyamatosan minden tápanyaggal (víz, szén, nitrogén, foszfor stb.) ellátják. Mindezeket a növekedés idején négyszeres mennyiségben küldik.”

A fonalas hálózatnak különböző csomópontjai is vannak, melyek elsősorban az anyafák körül sűrűsödnek. Az anyafák néha több száz fához is kapcsolódnak ezen a szövevényes kommunikációs rendszeren keresztül, és a csemeték „felnevelését” követően is bármikor rendelkezésre állnak.

Az izotópos nyomkövető azt is feltárta, hogy, amikor egy anya-fa megsérül vagy haldoklik akkor elkezd „bölcsesség üzeneteket” (pl. védelem jeleket) küldeni a következő generáció számára, segítve ezzel az adott faj túlélési esélyeit.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »