A fák varázslatos földalatti kommunikációs és szociális hálózata

aug 9 • ÖKO-világ, top cikkek • Impress Magazin

A fák egy elképesztően szövevényes földalatti kommunikációs rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, melyen keresztül „beszélgetnek” és tápanyagokat küldenek egymásnak.

Az Intelligens fák című tudományos kisfilm feltárja a British Columbia Egyetem ökológusa Suzanne Simard felfedezését. Bemutatja az erdők elképesztően bonyolult földalatti kommunikációs-kapcsolati hálózatát, mely lehetővé teszi a fák számára, hogy kapcsolódjanak és információkat adjanak át egymásnak.

„A talajban egy egész más világot találunk: egy világot, tele végtelen számú csatornával, melyek összekötik a fákat, lehetővé téve köztük a kommunikációt, egyetlen élő szervezetté alakítva az erdőt. Mintha egy különleges intelligenciával állnánk szemben” – mondta Suzanne.

Tápanyagútvonalak a föld alatt

A fák a földfelszín alatt egy hihetetlen szövevényes, finom, vékony gombafonalakon (micélium) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ez a hálózat rendkívül sűrű, és néha több száz kilométernyi távolságba is elérhet. Suzanne ezt a hálózatot kutatta éveken át, és izotópos nyomkövető segítségével mérte, hogy milyen irányú a kommunikáció, kik kapcsolódnak egymáshoz és mikor, milyen kémiai anyagok „jönnek-mennek” ezeken a gombaútvonalakon.

Felfedezte például, hogy ha egy fát megtámad egy rovar, akkor kémiai figyelmeztető jeleket küld át a többieknek, hogy fel tudjanak készülni a védekezésre.

Azt is megfigyelte, hogy a fák egymást támogatják ezen a hálózaton keresztül, és hogy a fák között a kommunikáció mindig kétirányú. Van, hogy az egyik ad egy kis szenet a szomszédjának, majd legközelebb a másik segít.

Az anyafák néha több 100 fához csatlakoznak

Az anyafák pedig képesek felismerni a csemetéiket és mindenféle tápanyaggal (víz, szén, nitrogén, foszfor stb.) látják el őket, mindezt a növekedés idején négyszeres mennyiségben küldik.

A fonalas hálózatnak különböző csomópontjai is vannak, melyek elsősorban az anyafák körül sűrűsödnek. Az anyafák néha több száz fához is kapcsolódnak ezen a szövevényes kommunikációs rendszeren keresztül, és a csemeték „felnevelését” követően is bármikor rendelkezésre állnak.

Az izotópos nyomkövető azt is feltárta, hogy, amikor egy anya-fa megsérül vagy haldoklik akkor elkezd „bölcsesség üzeneteket” (pl. védelem jeleket) küldeni a következő generáció számára, segítve ezzel az adott faj túlélési esélyeit.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »