Környezetbarát utazás 10 lépésben

jún 7 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy külföldi utazás vagy nyaralás során is lehetünk környezettudatos szemléletűek, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjára utazunk. 

1. Green hotelek

Rengeteg green vagy öko hotel létezik már a világon, melyek környezetbarát módon üzemelnek.

A működéshez megújuló energiát használnak, természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítanak, illetve újrahasznosítható anyagokból készült termékeket részesítik előnyben.

2. Repülő helyett

Fontos átgondolni, hogy milyen közlekedési eszközt válasszunk! Az autó és a repülőgép bocsátja ki a legtöbb szennyezőanyagot, ezért érdemes megfontolni, más lehetőségeket. A vonat, busz, hajó, vagy akár egy Hybrid autó jóval kevesebb kárt okoz a környezetben.

Ha mégsincs más megoldás, akkor lehetőleg válassz nappali járatot, mert az éjszakai repülőzés jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez.

3. Könnyű csomaggal utazz!

Ha mégis úgy alakul, hogy repülővel kell utazni, akkor próbáljunk meg a lehető legkevesebb csomaggal utnak indulni, ugyanis minél nagyobb súlyt cipel a repülőgép, annál több üzemanyagot fogyaszt. Ezáltal több szennyeződés kerül a levegőbe.

4. Távoli egzotikus helyek helyett fedezzük fel a környéket!

Sokan szeretnek távoli egzotikus helyekre elutazni, például a Maldív-szigetekre, ez azonban sokkal nagyobb környezetszennyezéssel jár.

Magyarország is tele van érdekes helyekkel, – például gyönyörű tavakkal – ahová érdemes elutazni. Illetve a környező országok, Horvátország és Szlovénia, pár óra alatt megközelíthető tengerpartjai pedig épp olyan gyönyörűek, mint a felkapott egzotikus országoké.

5. Töltsd le a jegyet

Sok fa életét mentheted meg azzal, ha az utazások során nem kinyomtatod a repülőjegyet és a beszállókártyát, hanem letöltöd a telefonodra.

6. Bevásárláshoz vászontáska

A nyaralás sem múlhat el bevásárlás és piacozás nélkül, ezért jó ötlet, ha magunkkal viszünk pár vászon bevásárló táskát, hogy a bevásárláskor ne kelljen nylon zacskókat használni.

7. Zárható kávéscsésze ás saját kulacs

Az utazásra vigyünk magunkkal otthonról zárható kávéscsészét, és környezetbarát kulacsokat, hogy ne kelljen minden nap eldobható műanyag pohárban árult kávét, illetve és palackozott ásványvizet vásárolni.

Praktikus megoldás még a saját evő-ivó szett. Illetve kis tárolóedények is jól jöhetnek a kirándulásoknál vagy a városnéző túrákon.

8. Mindent kapcsolj ki

Mielőtt elindulunk otthonról, húzzuk ki az összes elektromos készüléket a konnektorból, hiszen ezek az eszközök akkor is használnak energiát, amikor ki vannak kapcsolva. Ezáltal is csökkenthetjük a fölösleges energiafogyasztást.

9. Mini sampon és társai

A hotelekben igénybe vehető mini flakonos szappan és sampon helyett használd az otthonról hozott illatszereidet. Az apró kiszerelésű termékek több műanyag hulladékot termelnek, és kevésbé gazdaságos megoldások.

10. Ajánld fel a maradékot

Ha nyaraláskor apartmanban szállunk meg, előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert viszünk, mint amennyire szükségünk van. Ha így jártunk, akkor a maradékot fel is ajánlhatjuk olyan helyeken, ahol a rászorulók kapják. Hasznosabb helyre is kerülhet az étel, mint egy szemeteskuka.

11 dolog, amit megtehetünk a Föld bolygóért

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »