HIRDETÉS

A meggy egy ősi szupergyümölcs – íme a 11 gyógyhatása

Júl 9 • LifeStyle • Impress Magazin

A meggy erős vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású gyümölcs. Csökkenti a visszerek kialakulását, véd a ráktól és jótékonyan hat az emésztésre.

A meggy ősidők óta ismert, szerteágazó gyógyító hatással bíró bogyós gyümölcs. Már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában is.

Magyarországon termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van, ennek köszönhetően hazánk világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országnak számít.

17 antioxidánst tartalmaz

Az antioxidánsok megakadályozzák a sejtek oxidatív károsodását, amelyek krónikus gyulladásokhoz és betegségekhez vezetnek.

A meggy 17 antioxidáns vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin, a kvercetin, az ellagsav, és számos flavonoid (antocianinok, fenolsavak). Az egyik legerősebb hatású antioxidáns a kvercetin, amely a meggyen is megtalálható, írja az organicfacts.net.

Vírusölő és antibakteriális hatású

A meggy vírusölő és antibakteriális tulajdonsága révén véd a fertőzésektől és vírusos megbetegedésektől is. Rendszeres fogyasztásával a nyári hónapok alatt felvértezhetjük az immunrendszerünket az őszi-téli időszak meghűléses és influenzás megfebetegései ellen.

Véd a ráktól – bizonyítottan tumorgátló hatású

A meggy intenzív piros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló hatásúak, vagyis megakadályozzák a ráksejtek kialakulását és szaporodását.

„Az antocianin mellett még további három rákellenes hatóanyag létezik, a perilil-alkohol, limonén és ellaginsav, melyek közül a meggyben mindhárom megtalálható” – írja a livingstrong.com.

Ennek köszönhetően a meggy elsősorban a mellrák, valamint a tüdő-, vastagbél- és a bőrrák ellen nyújt védelmet.

A meggy gyógyító hatása

Hatékony gyulladáscsökkentő

Az oszteoartritiszben szenvedő betegeknél a meggyfogyasztás nagymértékben csökkenti a gyulladást, mégpedig a hagyományos szerek kockázatai és káros mellékhatásai nélkül.

Gyulladáscsökkentésre többek között azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet.

Növeli a melatonin termelést – csökkenti az álmatlanság tüneteit

A melatonin nemcsak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza. Az emberi szervezetben a tobozmirigy termeli. A szervezet megfelelő regenerációja érdekében kiemelten fontos a pihentető alvás.

A Northumbia Egyetemen megállapították, hogy a meggy fogyasztásával közel 20 százalékkal nő a melatoninszint,ezáltak hosszabb, pihentetőbb alvást eredményez.

Védi a vérfalakat

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan a meggy is kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Ezek az antioxidáns hatású vegyületek segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, ezáltal közrejátszanak többek között a visszérbetegségek kialakulásának megelőzésében.

Az egyik legjobb vértisztító

A mély bordó zöldségek és gyümölcsök a legjobb vértisztítók. A zöldségek közül a cékla, a gyümölcsök közül a meggy tartozik a leghatékonyabb vértisztítók közé.

Erősíti a szívizom működését

A meggyben lévő kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, valamint a meggy fogyasztása csökkenti a vér koleszterin­ és vérzsír­ szintjét is. Érbetegségek ellen is hasznos, lúgosító hatásával újra megnyitja a kapilláris ereket.

Jó hatással van az emésztésre

A meggyben lévő gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamin tartalmának köszönhetően pedig segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is.

Gyógyítja a köszvényt

A meggy csökkenti a húgysavszintet, és a húgykőlerakódásokat, ezáltal köszvény esetén is alkalmazható. A rendszeres meggyfogyasztás természetes és biztonságos módon képes kezelni a köszvényt.

A meggy superfood kategóriás

A 2005-ben létrehozott szupergyümölcs marketing kifejezés a tápanyagokban és antioxidánsokban kimagasló gyümölcsöket jelöli. Ezek közé tartozik többek között a gránátalma, fekete- és vörös áfonya, homoktövis bogyó, goji, és a meggy.

2007-óta egy uniós rendelet szerint a megnevezés csak akkor használható, ha az említett egészség ügyi, vagy élettani hatás tudományos kísérletekkel alátámasztott.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »