Zöld felhőkarcoló épül Svájcban

szept 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A „függőleges erdő” egy 117 méter magas zöld felhőkarcoló, mely 2017-re fog megépülni Lausanne városában, Svájcban.

Stefano Boeri olasz építész tavaly októberben adta át Milánóban az első zöld felhőkarcolót, melynek ugyanúgy a függőleges erdő (vertical forest) nevet adta.

Botanikus építészet

A „függőleges erdő” tulajdonképpen egy parkosított toronyház, melynek rendszere egy botanikus építészeti kísérlet. A zöld torony célja, hogy csökkentse az energiafogyasztást a leveleknek köszönhetően, melyek megszűrik a napfényt és speciális mikroklímát teremtenek a teraszokon.

22

Napelemek és víztisztító rendszer

Minden lakás saját kerttel lett kialakítva, melyek védik a lakóteret az akusztikus környezetszennyezéstől, az erős széltől és a közvetlen napfénytől, illetve megszűrik a levegőben lévő porrészecskéket. A tetőn fotovoltatikus panelek hozzájárulnak az önellátáshoz, míg egy komplex szűrőrendszer szolgáltatja a tisztított vizet a lakók számára és a kertek öntözéséhez.

33

Kilátás a Genfi-tóra

A „függőleges erdő” torony nem akármilyen helyszínen épül majd, a lakások panorámás kilátást nyújtanak a Genfi-tóra. A 117 méteres zöld lakótorony több mint 100 fának ad majd otthont a 3000 négyzetméteres zöld területen, melyek a lakásokhoz tartozó kertes teraszokon nőnek majd. Az átadás 2017-re várható.

11

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »