Norvégia gyeptetős házikói

nov 27 • Enteriőr • Impress Magazin

Norvégiában több száz éves hagyománya van a gyeptetős házaknak. Némelyik házon virágok is nyílnak, de az sem ritka, hogy egy ház tetején fák nőnek.

A gyeptetős háztetők egyre népszerűbbek az organikus és a környezetbarát építészet körében. Norvégiában azonban ez a megoldás nem új keletű. A vidéki faházak tetején gyakran látni zöldellő gyepet, virágzó rétet, vagy akár néhány fenyőfát.

01

A gyeptető jól szigetel

A zöldellő tetőknek mindamellett, hogy nagyon jópofa látványt nyújtanak, számos előnyük van. A gyeptetős házak jól szigetelnek, azaz hatékonyan tartják a ház hőmérsékletét, és emellett stabilizálják magát a házat.

02

Régi norvég hagyomány

Norvégiában régi hagyományokra nyúlik vissza a gyeptetős építkezés. A Vikingek korában, és a középkorban a legtöbb ház gyeptetős volt Norvégiában.

03

A 18. századik szinte az összes házat gyep borította. Csak a 19. században jelentek meg a cseréptetős házak, kastélyok, melyek fokozatosan kiszorították a gyeptetőket.

07

04

Egybeolvadnak a tájjal

Bár, az elmúlt száz év alatt, elsősorban a városokból szinte teljesen kiszorultak a régi gyeptetős házak, vidéken azonban még a mai napig sok helyen megtartották ezt a hagyományt. Gyakori látvány, ahogy a házak szinte beleolvadnak a hegyvidékes tájba, kis buckaházakként sorakoznak a domboldalakon.

05

Bár az elmúlt időkben, ahogy egyre nagyobb tért hódítottak a cseréptetők és az egyéb ipari anyagok, nagy hanyatlásnak indult a gyeptetős építkezés, és majdnem teljesen kihalt ez a régi hagyomány.

099

Pár éve azonban egyre nagyobb érdeklődés övezi gyeptetős házikókat és újra reneszánszukat élik. 2000 óta, minden évben díjazzák az adott régió legjobb zöld tetős házát.

09

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »