Napelemes „energia-erdőt” terveztek a britek

márc 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Napelemes „energia-erdőt” terveztek a britek, ahol hatalmas energia fák és napelemes virágok termelnék az elektromos áramot a lakosság számára.

Az elektromos áramtermelés művészi megoldásain dolgoznak a nemzetközi Land Art Generator Initiative (LAGI) project résztvevői, akik a hagyományos négyzet alakú, fémes nap panelek helyett különböző művészi terveket alkotnak, melyek harmonikusan beleillenek az adott környezeti tájba.

Napelemes energiatermelés másképp

A napelemes virágerdőt egy mérnökökből, művészekből és energiaszakértőkből álló londoni csapat tervezte. Az 5000 négyzetméteers energiapark 150-200 család éves energiaellátását tudja fedezni. A Land Art energiaparkban 250 napelemes üvegszirmú virág kerülne kihelyezésre, melyek látványos művészi installációként töltenék be a teret az egykori kietlen pusztaságban, teljesen megváltoztatva a hely hangulatát.

11

Világító energia-erdő

A világító energiaerdőben hatalmas, 25 méteres virágok és 50 méter magas energiafák borítanák be az 5000 négyzetméteres területet, ahol az ultrakönnyű szerkezetek egybefüggő fotovoltaikus erőműként termelnék a lakosság számára az áramot.

12

Az alacsony energiafogyasztás nagykövete

A világító energia-erdő varázslatos látványt nyújt. A tervező csapat szeretné, ha az energiapark közösségi térré is válna egyben, és az emberek tudatába bekerülne a tiszta energiatermelés fontossága. Éppen ezért minden nap közzé tennék az aktuálisan mért adatokat. Ezzel az emberek a saját energia szükségletére és a lakossági energiahasználatra is felhívnák a figyelmet.

13

A londoni tervezőcsapat a napelemes virágerdővel a lakosság pazarló energiahasználatra is fel akarja hívni a figyelmet. A napelemes virágpark egyúttal az alacsony energiafogyasztás nagykövete is szeretne lenni. Az energia-erdő egyerőre csak egy koncepció, de készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »