Kímélni szeretnéd a környezetet? Akkor használj LED panelt!

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Tudtad, hogy a LED panel egy környezetkímélő világítási lehetőségnek számít? Ezért is lett egyre népszerűbb a világítástechnikai megoldások között. Sokan viszont ennek ellenére sem ismerik, hogy milyen előnyökkel rendelkezik. Ennek vetünk most véget.

LED panel – érdemes gondolni rá felújítás és a meglévő világítótestek cseréje során

Az Alkonyámpánál beszerezhető LED panel világításban betöltött szerepét és előnyeit mindenkinek érdemes jól ismernie, mert ezek tudatában tud felelős döntést hozni a használatukkal kapcsolatban. Így tudni fogjuk, hogy melyek azok az ajánlott helyeket, ahová érdemes felszerelni, ahol a legjobban érvényesülnek a jellegzetességei.

A LED diódákkal rendelkező LED panelek két legfontosabb előnye a hagyományos világításokkal szemben, hogy azoknál sokkal energiatakarékosabbak és hosszabb az üzemidejük is. Leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy több fényt kapunk általuk – olcsóbban, ami napjaink energiaválsága idején nagyon kedvező. Kedvezőbb a fogyasztásuk, mint a kompakt fénycsöveké vagy mint a halogén izzóké.

Hosszú élettartammal hálálja meg a bizalmat

A különbség az élettartam szempontjából sem elhanyagolható: amíg a fehér fényű LED panelek ideális feltételek esetén akár 15.000-25.000 órát is világítanak, addig:

– a hagyományos fénycsövek 15.000 órát,
– a halogén izzók csak 3.000 órát,
– a hagyományos villanykörték pedig csupán 1.000 órát.

Lényeges az is, hogy a LED panel fényforrásoknak nemcsak az energiafelhasználásuk és az üzemidejük kedvezőbb, hanem a gyártási technológiájuk miatt az előállításuk is környezetbarát. Nem tartalmaznak higanyt vagy egyéb mérgező, károsító anyagokat, arról nem is beszélve, hogy az életciklusuk végén egyszerűbb a hulladékként történő újrahasznosításuk is.

Hova érdemes felszerelni?

A LED paneleket jellemzően vagy a nappaliban vagy a konyhában szereltetik fel a legtöbben, de mivel ma már számos formában kaphatóak, így bármilyen helyiségbe, szobában, irodában is jól mutatnak. Kellemes a fényük, nem vakítanak, mert a világítótest előlapja általában egy olyan homogén plexi, ami megszűri a fényt, emiatt kimondottan javasolt a használatuk.

Alacsony önsúlyuk miatt a LED panelek jól alkalmazhatóak a gipszkarton álmennyezeteknél, ami lényegesen megnöveli a beépítési és alkalmazási lehetőségeket. Mivel hőt sem bocsátanak ki, így a használatuk nyáron kimondottan gazdaságos, hiszen részt vehetnek a helyiség hőmérsékletének optimális szinten tartásában.

Legyen optimális a fényerő

Nem mindegy, hogy hova, milyen fényerővel rendelkező LED panelt választunk:

– Az alacsonyabb megvilágítású helyiségekbe 100-400 lux fényerőt adó LED paneleket keressünk.
– A hálószobába elegendő a 100-300 lux fényerőt garantáló változat
– A fürdőszobába ennél több, 300-400 lux szükséges.
– Azokba a helyiségekbe, ahol aktívan töltjük az időnket, nagyobb fényerőre van szükség. Például a nappaliba már 300-500 lux, a dolgozószobába 500-1.000 lux javasolt.

Alkalmazz te is LED paneleket az otthonodban!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »