Ilyen lesz a Magyar Zene Háza a Városligetben

dec 22 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

Nemzetközi tervpályázatot írtak ki a Városliget új Múzeumi negyedének épületeire. A Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto tervei alapján épülhet meg.


5 új múzeum épül 2018-ra

A nemzetközi zsűri döntése alapján a Városliget új Múzeumi negyedének öt új épülete közül a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.

Magyar Zene Háza - Sou Fujimoto Architects

Magyar Zene Háza – Sou Fujimoto Architects


Energiahatékony, modern és környezetbarát

A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő öt szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és az épület megközelíthetőségét), továbbá a megvalósítás költségeit is. Kiemelt szempont volt, hogy a tervekben szereplő épületek minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.

Magyar Zene Háza - Sou Fujimoto Architects

Magyar Zene Háza – Sou Fujimoto Architects

Az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületek lesznek.

Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára.

Magyar Zene Háza - Sou Fujimoto Architects

Magyar Zene Háza – Sou Fujimoto Architects

Olvasd el a cikket angolul is a Budapest Life rovatban: House of Hungarian Music to be built in Városliget

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »