3 egyszerű és hatékony rezsicsökkentő tipp – a villanyszámla és gázszámla csökkentésére

nov 30 • LifeStyle • Impress Magazin

A villanyszámla és gázszámla ezekkel a hasznos és bevált módszerekkel nagy mértékben csökkenthetők.

A környezettudatos vagy energiatakarékos életmóddal havonta akár több ezer forintot is spórolhatunk, miközben a környezetet is kíméljük.

Otthonunk két legnagyobb „áramfalója” a hűtőszekrény és a bojler. Egy kis odafigyeléssel gazdaságosabban is használhatjuk őket, energiát és pénzt spórolva ezzel.

1. Hűtőszekrény és a vizes flakon

A villanyszámla havonta több ezer forinttal is csökkenthető, ha kipróbáljuk ezt az egyszerű módszert.

A legtöbb háztartásban legalább egy mérettel nagyobb hűtő üzemel, mint amekkorára szükség lenne. Ennek következménye pedig, hogy gyakran csak félig van tele. Ez az állandó „üresjárat” pedig jócskán megnöveli az energiafogyasztást.

Az első környezettudatos döntés a kisebb, és energiatakarékos kategóriájú hűtőszekrény vásárlása lenne, de ha most nem tervezünk ilyen beruházást, akkor a jelenlegit is használhatjuk gazdaságosabban.

Nagyon egyszerű és hatékony trükk, ha telepakoljuk vízzel teli flakonokkal a hűtőszekrényt és a fagyasztót, mivel ezek folyamatosan visszahűtik a teret, így sokkal kevesebb energiára van szükség a hűtő hidegen tartásához. A hűtőben lévő termékek, (akár a hideg víz) ugyanis egymást, és hűtőszekrényt is kölcsönösen visszahűtik.

A víz jobban megtartja a hideget, mint a levegő, így általánosságban is kevesebb energiára van szükség az üzemeltetéshez.

2. A bojler a legnagyobb energiarabló

A bojlerrel is hasonló a helyzet. Egész nap kihasználatlanul megy, hiszen folyamatosan melegít, és megfelelő hőfokon tart 80, 100, 150 liter vizet, ami rengeteg áramot fogyaszt, pláne, ha tűzforróra van állítva a hőfok.

Érdemes letekerni langyosra a hőfokot napközben, ami kézmosáshoz, mosogatáshoz még kellemes, és csak fürdés előtt feltekerni magasabbra, majd újra vissza langyosra. Így nem kell egész nap fölöslegesen dolgoznia a bojlernek, csak, amikor szükség van rá.

A bojler negyed óra alatt felmelegíti a langyos vizet forróra, nem okoz különösebb fennakadást az életvitelben. Ezzel a módszerrel pedig szintén több ezer forinttal is csökkentjük a havi villanyszámládat.

A bojlervásárlásnál is érdemes számba venni a kisebb méretet, hiszen kevesebb vízmennyiség melegen tartásához kevesebb áramra van szükség.

3. Filléres szigetelés házilag – tartsuk bent a meleget!

Az ajtók és ablakok szigetelésének legegyszerűbb és hatékony nagyon módja a barkácsboltokban kapható szigetelőcsíkok alkalmazása. A rugalmas szivacscsíkok ugyanis megakadályozzák, hogy kiszökjön a meleg a lakásból. Egyszerűen körbe kell ragasztani velük az ajtókat és ablakokat.

Ehhez lakásszigetelési munkálathoz ráadásul semmilyen szakértelem nem szükséges, bárki saját kezűleg meg tudja csinálni.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »