HIRDETÉS

Energiatakarékos ötletek a hűtő és a boiler használatához

ápr 2 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Otthonunk két legnagyobb áramfalója a hűtőszekrény és a bojler. Egy kis odafigyeléssel gazdaságosabban is használhatod őket, energiát és pénzt spórolva ezzel.

A környezettudatos vagy energiatakarékos életmóddal havonta akár több ezer forintot is spórolhatsz és a környezetet is kíméled.

Hűtőszekrény és a vizes flakon

A legtöbb háztartásban legalább egy mérettel nagyobb hűtő üzemel, mint amekkorára szükség lenne. Ennek következménye pedig, hogy gyakran csak félig van tele. Ez az állandó „üresjárat” pedig jócskán megnöveli az energiafogyasztást.

Az első környezettudatos döntés a kisebb, és energiatakarékos kategóriájú hűtőszekrény vásárlása lenne, de ha most nem tervezel ilyen beruházást, akkor a jelenlegit is használhatod gazdaságosabban.

Nagyon egyszerű trükk, ha például telepakolod vizes flakonokkal a félig üres hűtődet, így azok visszahűtik a teret, és sokkal kevesebb energiára van szükség a hűtő hidegen tartásának. A hűtőben lévő termékek, (akár a hideg víz) ugyanis egymást, és hűtőszekrényt is kölcsönösen visszahűtik.

A villanyszámlád több ezer forinttal is csökkenhet, ha sikerül alkalmaznod ezt az egyszerű módszert.

Vedd lejjebb a hőfokot

A bojlerrel hasonló a helyzet. Egész nap kihasználatlanul mennek, hiszen folyamatosan melegítik, és megfelelő hőfokon tartanak 80, 100, 150 liter vizet, ami rengeteg áramot fogyaszt, pláne, ha tűzforróra van állítva a hőfok.

Érdemes letekerni langyosra a hőfokot napközben, ami kézmosáshoz, mosogatáshoz még kellemes, és csak fürdés előtt feltekerni magasabbra, majd újra vissza langyosra. Így nem kell egész nap fölöslegesen dolgoznia a bojlernek, csak, amikor szükség van rá.

A bojler negyed óra alatt felmelegíti a langyos vizet forróra, nem okoz különösebb fennakadást az életvitelben. Ezzel a módszerrel pedig szintén több ezer forinttal is csökkentheted a havi villanyszámládat.

A bojlervásárlásnál is érdemes számba venni a kisebb méretet, hiszen kevesebb vízmennyiség melegen tartásához kevesebb áramra van szükség.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »