Ékszerbe zárt szmog – a tiszta levegőért

dec 15 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A hollandok olyan „szmog-porszívót” terveztek, mely megtisztítja a nagyvárosok levegőjét. A szmogból pedig ékszerek készülnek, hogy miért…?

Az első prototípust 2015-ben telepítik Rotterdam egyik parkjában, majd a teszt üzemmód után kiküldik Pekingbe, hogy elkezdje megtisztítani a világ leszennyezettebb város levegőjét a szmogtól.

A szmoggyűrűk a projektet támogatják

Daan Roosegaarde művész és feltaláló szmog-porszívója olyan ionmezőt hoz létre, mely megához vonzza a levegőben található szennyeződéseket. A technológia környezetbarát, biztonságos ugyanakkor energiatakarékos is. Mindössze 30 Watt energia szükséges ahhoz, hogy 30 ezer köbméter levegőt megtisztítson.

Roosegaarde a parkból kinyert szmogot nagy nyomás alatt kövekké alakítja át, majd gyűrűkbe foglalja, a bevételből pedig újabb szmog-mentes parkok létrehozását szeretné finanszírozni. „Ha egy ilyen szmoggyűrűt adunk valakinek, azzal 1000 köbméter levegőt ajándékozunk Peking városának” nyilatkozta a tervező.

11

A világ legszennyezettebb városa

Az első levegőtisztító berendezést a Smog Free Park project keretében Peking kapja majd, hiszen a világon kevés olyan város van, amelynek nagyobb szüksége lenne tiszta levegőre, mint Pekingnek. A túlhajszolt ipari fejlesztés miatt olyan nagy a légszennyezettség, hogy már súlyosan veszélyezteti az ott élők egészségét.

A gyerekeket nem engedi ki a szabadba játszani és az összes ablak zárva van. A várost ellepi a szmog és a mérgező gázok elleni maszkok ma már mindennapos viseletnek számítanak a kínai lakosság körében. Peking elnyerte a világ legszennyezettebb városa címet is.

Roosegaarde szerint ezzel a technológiával olyan tiszta légi folyosókat lehet nyitni, amelyeken keresztül besüt a nap. Reméli, hogy a Peking számára tervezett 50 méter átmérőjű prototípus beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, és további berendezések kihelyezésével sikerül pár év alatt megtisztítani az egész várost a szmogtól.

A holland designer azonban elismeri, hogy az igazi megoldás természetesen az lenne, ha Kína is átállna a környezetbarát technológiákra, és kevesebb szennyezőanyagot bocsátanának a levegőbe…

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »