Érdekes karácsonyi szokások

dec 25 • LifeStyle • Impress Magazin

Nem mindenki ünnepel karácsonykor méteres karácsonyfával, rengeteg szaloncukorral, bejglivel és 24-i ajándékozással.

Az angolok 25-én ajándékoznak

Angliában az ajándékozás, csak a XIX. században terjedt el, és nem 24-én este, hanem 25-én reggel történik. A szigetországban a gyerekek ajándékait a Mikulás hozza, aki a brit lakásokban mindig megtalálható kandalló kéményén ereszkedik le. Ennek rostélyára akasztják harisnyájukat a gyerekek, és ebbe tuszkolja bele Santa Claus az ajándékot. 25-én költik el a karácsonyi ebédet is, melynek koronája a gesztenyével töltött pulyka, többnyire hasábburgonyával és kelbimbóval. A karácsonyi ebéd része a „Christmas pudding” is, mely édes, és alkohollal flambírozott gyümölcsök díszítik.

11szerk

Az olaszok már december közepén karácsonyfát állítanak

Az olaszok már december közepén nekilátnak a karácsonyi faállításnak, de az ajándékozással várnak január 6-ig, Vízkereszt napjáig. Az ajándékokat Befana, a csúnya, de jólelkű boszorkány seprűnyélen lovagolva osztja ki. Karácsony estéje ugyanolyan népi megmozdulás, mint szinte minden ünnep Olaszországban. Az utcát ellepik a színesen és vidáman öltözött gyerekek, akik csak estefelé térnek haza. Rengeteg a betlehemi jászol, melyek utcákon, tereken, házakban és templomokban is egyre-másra bukkannak fel. Gyakoriak az élő jászol-csoportok is, melyekben élő állatok és emberek pózolnak a bibliai szerepekben.

22szerk

Németország és a karácsonymanó

Németország a színes és csillogó mütyürök országává válik karácsonykor. Az USA kivételével a világon nincs annyi lámpa, gyertya és műhó, mint itt. A vacsora hagyományosan hal, elsősorban ponty, manapság azonban a libasült és pulyka kombinációja is hódít. Az ajándékokat ki más is hozná a kerti törpék hazájában, mint a karácsonymanó (Weihnachtsmann), bár ez a szokás főként Németország középső részein terjedt el. A sütemények között a püspökkenyér-féleségek hódítanak, nevezetesen a Stollen, mely küllemében hasonlít a bejglihez, de rumos gyümölcsökkel töltik, és erősen fűszerezik. A Stollen mellett az alma, a dió és a mandula az ünnepi asztal dísze.

33szerk

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »