Energiatermelő zászlópark

dec 8 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az “Oscillating Platform” project egy kanadai fejlesztés, mely a hidraulikus, kinetikus és szélenergia felhasználásával termel elektromos áramot.

A tengerparti kikötőkre telepíthető megújuló energiát termelő zászlórudak alsó része a vízzel elárasztott terület felszínén lebeg, melyek fordított vitorla formájú szélfogói befogják és felgyorsítják a szelet, majd megrezegtetik a speciális technológiával készült zászlórudakat. A zászlórudak belsejében elhelyezett apró szélturbinákat pedig azonnal működésbe hozza a túlnyomás hatására felgyorsult légáramlat, és beindul az energiatermelés.

1500 otthont látna el elektromos árammal

Az “Oscillating Platform” zászlórudak természetesen nem egyszerű tartóoszlopok, hanem rezgésérzékelő energiatermelők is egyben, melyek alsó része a hidraulikus energiát alakítja át elektromos árammá, a víz és a szél hatására keletkező hullámzás által. A megújuló energiát termelő berendezés az év minden napján folyamatosan termeli az elektromos áramot, mely éves kapacitása 34,000 MWh.

11

Az energiatermelő zászlórudakra helyezett színes lobogókat designerek festik majd színesre. A szabadtéri park lobogói tetszés szerint lecserélhetők szezonális ünnepségekhez vagy rendezvényekhez igazítva a kikötő hangulatát.

12

A kanadai Felix Cheong csapat által tervezett energiatermelő berendezés a 2014-es koppenhágai Land Art Generator Initiative pályázatra készült, és a többi 300 tervhez hasonlóan készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

A 22,600 négyzetméternyi területet elfoglaló, négy egységből álló rendszer, különböző magasságú telepítésekből áll. Az A szektorban 60 méteres, a B szektorban 30 méteres, a C szektorban 15 méteres, a D szektorban pedig 1,2 méteres zászlók termelik az áramot. A megtermelt elektromos áram a lakossági hálózatra kapcsolható, mely évente átlagosan 1500 otthont látna el árammal.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »