Ellepték a szerelmespárok a párizsi „Love Lock” hidat a Valentin napi hétvégén

febr 15 • LifeStyle • Impress Magazin

Szerelmes párok tömege helyezett el újabb szerelmi zálogot a világ első „Szerelem Lakat” hídján, a párizsi Pont des Arts-on.

A Pont des Arts híd már eddig is roskadásig volt apró lakatokkal, a Valentin napi roham alkalmával azonban több ezer újabb lakattal lett gazdagabb.

A szerelem záloga

Párizs nem hiába szerelem fővárosa, a „Love Lock” ötlete is innen indult a 2000-es évek elején. A Szajna felett ívelő Pont des Arts azóta a szerelem jelképévé vált. Kisebb nagyobb színes és mindenféle formájú lakatok díszítik, melyeket szerelem zálogként helyeznek ki az arra járó párok abban a reményben, hogy szerelmük örökké fog tartani.

11

Az új keletű rituálé abból áll, hogy közösen elhelyezik a lakatot a híd még szabad pontján, a kulcsot pedig bedobják a folyóba, hogy senki ne tudja feltöri a zárat. Vannak, akik esküvői fotókat is rátesznek a lakatra, mások csak monogramot vagy rövid idézetet hagynak a „Love Lock” hídon.

22

Szerelem lakatok szerte a világban

Világszerte több ország is ihletet kapott a párizsi „Szerelem híd” kapcsán és egyre több nagyváros alkotta meg a saját „Love Lock” installációját. Ilyen lakatok találhatók a római Milvivo hídon, a szerb Vrnjacka Banja város egyik hídján, Firenzében a Ponte Veccio közepén álló Benvenuto Cellini szobor kerítésén, Velencében, Tokióban, Budapesten, Szöulban, Moszkvában. Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg a szerelmes lakatok.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »