A stockholmi metró olyan, mint egy elvarázsolt kastély

ápr 28 • Földgömb • Impress Magazin

A svéd főváros metrójának állomásai fantasztikus művészeti alkotások sora, mintha egy földalatti galériában járnánk.

A Tunnelbana elnevezésű stockholmi metró minden állomása egy-egy művészeti alkotás, ahol impozáns falfestések, kreatív design fogadja az utazókat.

66

Misztikus barlangjáratok

A falak színesek, mintásak, vidámak, egyediek. Az egyik állomás barlangra emlékeztet hepehupás falaival, a másik egy modern tárlat jellegét ölti magára mozaik képeivel, de olyan megálló is van, ahol a kiszállásnál egy hatalmas freskó fogadja az utazót.

11

A „virágos rét” megálló

A metró állomásait az ötvenes évektől kezdve neves művészek díszítették. Napjainkban a mintegy 100 megállóhely mindegyike színes freskókkal, szobrokkal és más művészeti tárgyakkal van díszítve.

újlead57-600x400

Svédország fővárosában nem unalmas a metrózás, hiszen a földalatti utazás felér egy művészi élménnyel. Falfestmények, szobrok és különböző művészi alkotások között utazhatunk.

55

Mozaikképek a falakon

A legtöbb állomás barlangjárat jellegű, a lekerekített falak, boltíves homlokzatok misztikus hatását a középkori mozaikok és szobrok is növelik. Néhány állomás olyan, mintha középkori romok között járnánk.

12

Mindegyik állomásnak saját témája van, így a metró kocsikkal együtt a történelem is végigfut a föld alatt.

színes barlang a svédek metrója

A vörös barlang

Az egyik metrólejáró vörösre festett hepehupás falai, mintha Drakula föld alatti barlangjába vezetnének. A többi metróállomáshoz hasonlóan akár egy film díszletei is lehetnének.

13

Egy biztos, a svédek számára nem egy lehangoló tevékenység a tömegközlekedés. Az élénk színek, a különleges látvány kellemes élménnyel ajándékozza meg őket a szürke hétköznapokon is.

44

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »